Comarques Gironines 06/06/2019

Cal·ligrafia de la memòria privada

Josep Pastells
2 min
Anna Gironella, tècnica  de l’Arxiu Municipal  de Girona, impartirà  demà a la tarda un taller pràctic de lectura  de documents antics.

El creixent interès per l’estudi de les arrels familiars ha provocat en els últims anys un increment dels cursos i les conferències que aprofundeixen en els mètodes de la investigació genealògica. Cada cop hi ha més persones interessades a rastrejar la memòria privada, a submergir-se en la història de la seva família. La construcció d’un arbre genealògic és un pas necessari per descobrir els avantpassats, però per saber-ne més coses és imprescindible endinsar-se en textos antics, escrits a mà, que sovint són difícils d’entendre.

Lectura de documents antics

Conscient d’això, l’Arxiu Municipal de Girona ha organitzat per demà un taller pràctic de lectura de documents antics. “Què en saps de la teva família?”, diu el díptic on es publicita l’activitat, que es durà a terme amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. Escriptures de propietat, contractes d’arrendament, capítols matrimonials, testaments, comptes, cartes, dietaris, llibres de memòries... “Aquests documents formen part de la memòria familiar, però en molts casos ja no els sabem llegir o interpretar, ni sabem quin valor tenen -explica Anna Gironella, tècnica de l’Arxiu Municipal de Girona-. A la gent cada cop li interessa més explorar el seu passat a través d’aquests manuscrits”.

De vegades, i més a Girona, que té un entorn rural bastant potent, les famílies guarden documents que costen de llegir. Els donarem pautes per fer-ho, centrant-nos en textos del segle XVIII fins a l’actualitat”, informa. “Abans del XVIII les formes de les lletres varien més i és més difícil entendre-les”, argumenta. Un dels objectius del taller és “donar pautes de com llegir una paraula, de com llegir les lletres, de com identificar-les”. “En aquests documents antics, sovint escrits per notaris i escrivans, hi ha la mateixa escriptura i el mateix alfabet que utilitzem ara, però la grafia pot ser diferent, i si no hi estàs familiaritzat pot costar d’entendre”, comenta Gironella, que impartirà el taller de demà -gratuït amb inscripció prèvia- de sis a vuit de la tarda.

Grafies i continguts

“Una ena o una jota, posem per cas, poden escriure’s d’una manera especial. Però si aprens a distingir-les i pots partir d’un nom o d’una paraula que identifiquis clarament, a partir d’aquí pots intentar fer un abecedari amb la grafia del document per veure com apareix al text cadascuna de les lletres del nostre abecedari”, explica la tècnica de l’Arxiu Municipal de Girona.

L’altre propòsit del taller és interpretar els documents antics. “Descriurem els diferents documents que poden conservar les famílies i ensenyarem on trobar el nom de les persones que els atorguen, quina informació contenen, on anar-la a buscar. En els testaments, per exemple, sempre hi ha un contingut determinat, són escriptures notarials que segueixen unes fórmules específiques”, apunta Gironella.

stats