Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Creix l’alarma pels ofegaments de menors

Els casals d’estiu han detectat que hi ha més pares que no volen que els fills participin en activitats en piscines

Alguns casals d’estiu de les comarques gironines han detectat que s’ha incrementat el nombre de pares que demanen que els seus fills no participin en les activitats de piscina o platja que han programat. Els darrers accidents que han tingut lloc a la zona, principalment el cas de l’ofegament en una piscina de Ripoll, amb quatre monitores investigades, han causat alarma entre els pares. Alguns progenitors han demanat ser presents durant les activitats de piscina. En els casos en què se’ls ha negat aquesta possibilitat, alguns pares han optat per evitar que els seus fills hi acudeixin.

Els casals de Girona han notat un petit augment respecte a l’any passat de pares que eviten que els seus fills participin en les activitats a les piscines. “És cert que l’alarma pels últims accidents a Ripoll i Vilanova i la Geltrú ha generat una por del tot comprensible en un percentatge de famílies, en especial en la franja dels 4 als 6 anys”, explica la regidora de Joventut, Elisabet Riera. El consistori no disposa encara de dades exactes, perquè l’assistència als casals és variable diàriament, però no es descarta que la xifra total confirmi aquesta tendència.

A partir d’aquesta constatació, Riera ha volgut llançar una crida a la confiança: “Els casals a Girona compleixen tots els requisits que marca la llei. A més a més, aquest any el Programa de Casals d’Estiu s’ha fet càrrec del pagament d’un nou socorrista a la piscina municipal de la Devesa”. La regidora recorda també que totes les entitats tenen protocols regularitzats per garantir la seguretat de les activitats a les piscines.

Fins al 20%

Una consulta a diversos casals organitzats a les comarques gironines per entitats de tota mena conclou que la xifra de pares que rebutgen les activitats de piscina (sempre que formin part d’un seguit d’activitats diverses i no sigui un casal exclusivament aquàtic) oscil·la entre el 10% i el 20%.

Clara Sant, monitora del casal d’estiu de Colomers, al qual assisteixen 22 nens, explica que tres famílies han demanat que els seus fills, d’entre 4 i 6 anys, no participin en l’activitat de piscina, que es fa cada divendres. Aquest dia, els tres nens no van al casal.

Francesc Brugué, coordinador de l’empresa E2, que gestiona uns quants casals de la ciutat de Girona i altres municipis de les comarques gironines, admet l’increment de peticions de pares perquè els seus fills no assisteixin al casal els dies que toca piscina. “En les reunions que vam fer amb els pares abans d’iniciar el casal, l’activitat de piscina o excursió a la platja va ser la que va generar més dubtes i exigències. Entenc la preocupació dels pares, però nosaltres hem deixat clar que és una qüestió de confiança en qui deixen els seus fills. Nosaltres organitzem aquestes activitats amb totes les garanties de seguretat, i superem fins i tot la ràtio exigida de nombre de monitors i vigilants per nombre de nens”, explica Brugué. El gruix de nens que aquest any no van a la piscina són de la franja de P3 a P5.

Sense platja

La por dels pares s’ha notat especialment en la negativa a deixar anar els fills a l’excursió a la platja programada per avui. D’entre els nens més petits, onze es quedaran a casa. “Ens sap greu perquè es perden una activitat que és molt gratificant”, lamenta Brugué, que explica que algunes famílies que hi tenien reticències finalment han accedit a deixar anar els fills a la piscina o a la platja quan se’ls han explicat les mesures de seguretat. “A la visita de la platja ajuntem avui dos casals i hi vindran uns 160 nens, que estaran vigilats per 32 monitors. A més, acordonem la zona de sorra i de bany”, detalla el coordinador. Pel que fa a les activitats de piscina, s’ha ofert als pares la possibilitat d’assistir a la primera sessió perquè vegin que l’activitat és segura i es compleixen totes les garanties.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT