MÚSICA

Dos festivals de jazz simultanis a Girona

Neix el Jacophonic, dedicat a la memòria del mític baixista Jaco Pastorius

Girona, que acostuma a anar molt ben servida de jazz, acomiadarà l’estiu amb dos cicles: al tradicional Girona Jazz Festival s’hi suma aquest any el flamant festival Jacophonic.

El Girona Jazz Festival ja és gairebé un clàssic que aquest any celebra la 17a edició, del 17 al 30 de setembre. Ara s’hi afegeix, pràcticament en les mateixes dates i en diferents indrets de la ciutat, el Jacophonic -homenatge a Jaco Pastorius, per commemorar el 30è aniversari de la seva tràgica mort, a conseqüència d’una pallissa en un local nocturn-. Serà del 18 al 4 d’octubre, tot i que en realitat el gruix de les activitats es concentren en la setmana del 18 al 23 d’aquest mes. El concert de cloenda es farà a la Casa de Cultura, el 4 d’octubre, amb Tellus Ensemble.

El Jacophonic es proposa recuperar la figura de Pastorius i celebrar el seu llegat, no només vinculat al jazz, sinó també al rock, al pop, al funk i a altres estils. Per a molts, és considerat el millor baixista de la història, capaç de revolucionar el paper de l’instrument, ascendint-lo de simple acompanyament rítmic a un veritable rol de solista. El mite de Pastorius es va alimentar també de la seva vida tumultuosa, marcada per trastorns mentals, addicions diverses i episodis de violència.

La majoria dels concerts tindran lloc al Sunset Jazz Club, però també hi haurà xerrades, classes magistrals, mostra de vinils i, al Cinema Truffaut, la projecció del documental Jaco: The film, el 21 de setembre, coincidint amb el dia de la seva mort, quan només tenia 35 anys.

El Girona Jazz es consolida

En el mateix gènere, el Girona Jazz Festival és una de les propostes més sòlides del Ciutat de Festivals. Eclèctic per naturalesa, ofereix cada any des del jazz més lleuger fins a registres més experimentals, amb intèrprets d’excel·lent nivell. A més, cerca descentralitzar-se i creuar el perímetre de la ciutat, cosa que permet programar concerts a Celrà, Salt i fins i tot a Perpinyà.

A Girona ciutat la idea també és desconcentrar, i per això hi ha actuacions a la Casa de Cultura, a la Fundació Valvi o a l’Auditori, on s’ha programat el retorn d’Andrea Motis & Joan Chamorro (17/09) i també l’actuació de la gran cantant Sheila Jordan (24/09), amb una llarga trajectòria als seus 88 anys. Aquest comiat jazzístic de l’estiu inclou també dues cites a l’aire lliure, a la plaça dels Jurats, celebrant la interacció i fusió del jazz amb altres músiques: primer amb el flamenc, amb l’esperada col·laboració de Chicuelo & Mezquida (21), i tancant el festival, cap a terrenys del pop-rock, amb Martí Serra & Mowgli (dia 30).

Més continguts de