MEDI AMBIENT

Dos mesos sense gambes de Palamós

La nit de Reis les barques de pesca de gamba de Palamós van començar una veda de dos mesos que té l’objectiu d’afavorir un increment de les captures deixant reposar els caladors d’aquest crustaci. Durant aquests dos mesos, un total de 16 embarcacions quedaran a port fins al 5 de març i les peixateries de Catalunya no rebran l’apreciada gamba.

El patró major de la confraria de pescadors del municipi, Toni Alabat, diu que es fa durant aquests mesos perquè els experts han constatat que és quan hi ha més afluència de gamba petita als caladors de la zona. Han comprovat que la mesura “funciona” perquè estan notant que les gambes que capturen des que s’aplica la veda són més grosses. Durant el 2018 en aquest port s’hi van descarregar 2.056 tones de peix, valorades en uns 9 milions d’euros. D’aquestes, 91,5 tones eren de gamba, amb un valor al mercat de 3,3 M€.

Després, les barques del peix

La veda es va començar a aplicar l’any 2013 en el marc del pla de gestió de la gamba. Inicialment era d’un mes, però s’ha anat variant fins arribar als dos mesos seguits. L’aturada la comencen les barques de gamba, però el 2 de febrer s’hi uniran les altres set embarcacions d’arrossegament que hi ha al port, juntament amb la resta de confraries del litoral gironí. La veda es mantindrà fins al 5 de març i les barques podran tornar a sortir a pescar a partir del dia 6.

A la costa de la Mediterrània hi ha tres ports especialment dedicats a la captura de la gamba rosada (Aristeus antennatus ): Palamós, Dénia i Borriana. Les dades econòmiques de la gamba del 2019 són molt semblants a les del 2017, sobretot perquè durant aquest últim any el preu s’ha mantingut estable excepte en dates assenyalades com Setmana Santa o les festes de Nadal.

El + vist

El + comentat