TERRITORI
Comarques Gironines 19/10/2017

Esperant que plogui per salvar la temporada

Si la pluja no arriba aviat i en quantitat, podria ser una de les pitjors temporades de bolets dels últims anys

Jordi Carreras
4 min
Esperant que plogui per salvar  la temporada

GironaLa falta de pluges durant la primavera, l’estiu i el que ja hem viscut de tardor -amb l’excepció de l’episodi de pluges d’ahir, que avui podria continuar en algunes parts del territori- i, també, unes temperatures massa baixes per a l’època durant la tercera setmana d’agost, han fet que la temporada de bolets al Pirineu català pràcticament es pugui donar per perduda. Tot i que la previsió de fa un mes del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) era que la temporada -en el conjunt de Catalunya- seria més o menys normal, com la dels dos últims anys, l’absència de pluges aquestes setmanes de tardor ha fet que aquell pronòstic se n’hagi anat en orris.

“En el seu moment vam fer cas d’unes projeccions meteorològiques que ens deien que hi hauria més pluges al setembre, però no ha sigut així. Ara la temporada s’ha complicat molt i ja és segur que no serà com les últimes”, explica Juan Martínez de Aragón, investigador del CTFC. L’estimació del CTFC era que es farien una mitjana de 60 quilos de bolets -de totes les espècies- per hectàrea i a hores d’ara només s’ha arribat a deu. “Perquè la previsió que vam fer es complís ja hauríem de portar trenta quilos i només n’ha sortit una tercera part”, afegeix Martínez de Aragón, que anticipa que si la sequera persisteix unes quantes setmanes més, aquesta podria ser una de les temporades més dolentes dels últims vint anys. “Podria ser. Però és complex saber com respondrà el bosc. També les temperatures estan sent més altes del que tocaria a mitjans d’octubre”, diu l’investigador del CTFC.

Un 40% de la pluja normal

Enric Gràcia, micòleg i president de la Federació de Boletaires i Micòlegs de Catalunya, assegura que feia dècades que no veia una temporada tan dolenta. “És la pitjor temporada que recordo al Pirineu en 40 anys. A muntanya no ha plogut ni un 40% del que hauria hagut de ploure, i el miceli i la part subterrània dels bolets no han tingut la humitat necessària per tenir prou reserves”, diu. “Per tant, la fructificació ha sigut del voltant del 60% del que hauria sigut en un any amb una pluviositat més normal”, continua Gràcia. “A les comarques més altes la temporada ja està llesta i en uns quinze dies ja glaçarà”, afegeix.

Tot això ha tingut un impacte negatiu en els restaurants i bars dels pobles de muntanya, ja que els boletaires no han pujat com és habitual. “Algun amic restaurador m’ha demanat que no sigui tan clar i que enganyi una mica quan em pregunten pel tema, però no en sé i m’estimo més dir la veritat”, comenta somrient Gràcia.

“Portem un parell d’anys de mala climatologia, però aquest està sent el pitjor, sobretot a alta muntanya”, diu Jordi Rius, vicepresident de la Societat Catalana de Micologia. “Jo no vaig a buscar bolets per menjar, la meva afició és portar-los a casa per fotografiar-los i estudiar-los. En alguns llocs ha sortit alguna cosa però molt poca. Per trobar-ne cal anar a torrenteres i llocs on hi hagi més humitat”, afegeix Rius.

Es podrien collir bolets fins Nadal

Malgrat els magres resultats que s’han registrat fins ara, l’esperança és que en les pròximes setmanes arribi a ploure amb una intensitat que permeti millorar la situació. “Ens queda un mes de marge per arreglar una mica la temporada. Primer hem d’esperar que plogui i després esperar tres setmanes que faci efecte”, diu Martínez de Aragón.

“Ara és plena temporada a la zona d’entre 600 i 800 metres d’altura, i allà està prou bé. Fa un parell de setmanes va fer una florida boníssima a la Garrotxa. Si ara plogués una mica, la cosa s’arreglaria i a les cotes més baixes es podrien collir bolets fins per Nadal o potser més tard, depenent de les temperatures”, afegeix Gràcia, que diu que cada setmana la temporada baixa entre 125 i 150 metres. “A veure com va a la Catalunya Central i després a la serralada Prelitoral i Litoral”, apunta Martínez de Aragón.

Amb tot, encara que la climatologia finalment ajudi, aquest any ha augmentat la importació de bolets de països com Romania, Xile, Portugal i l’Europa Central. Catalunya, fins i tot en un bon any, no produeix prou bolets per satisfer la demanda interna. “Per a la gent que comercia amb bolets, aquest és un bon any. En venen més de fora i en remenen menys d’autòctons però en treuen més benefici”, assegura Gràcia.

Els boletaires perduts es redueixen a un terç

La mala temporada també es nota en el nombre d’actuacions que han fet els Bombers per trobar boletaires perduts. Mentre que l’any passat, fins al 16 d’octubre, havien fet 17 operacions -al final, en tot el 2016 van ser 47-, aquest any fins a la mateixa data només n’han fet 6. Amb tot, els Bombers insisteixen en els consells de seguretat a l’hora de sortir, com una planificació prèvia d’on es va, equipament adequat i orientació al bosc. “Cal tenir present que quan se surt al bosc ens poden passar coses; per tant, cal deixar dit on es va. També que el dia s’escurça i que cal portar tant peces d’abric com aigua i menjar per si algú es perd”, assenyala Guillem Amorós, cap dels GRAE. “Anar agafant referències de per on es va per en cas de perdre’s poder donar la màxima informació possible també ajuda, així com portar alguna peça de roba de colors vistosos”, afegeix Amorós.

stats