El Festival de Cinema de Girona projecta 175 pel·lícules de 35 països d'arreu del món

La cita s'inaugura amb la versió restaurada de 'Los culpables', un film rodat íntegrament a Girona el 1962

La 26ena edició del Festival de Cinema de Girona, que se celebra des d'aquest dimarts 15 fins al 19 de juliol, projectarà fins a 175 curtmetratges i llargmetratges procedents de 35 països diferents. La cita s'inaugura amb la pel·lícula 'Los culpables', rodada el 1962 a Girona per Josep Maria Forn. Enguany, el productor de Lloret de Mar Isidor Llorca l'ha restaurat per retornar-la a les pantalles. El festival incorpora una nova secció sota el nom 'Made in Costa Brava Girona' que vol aplegar pel·lícules d'abans i ara rodades en el territori. El festival té fins a 14 seccions i atorga premis en sis d'elles. Els premis no són remunerats i entre el jurat destaca la presència del dissenyador Javier Mariscal.

Tot tipus de pel·lícules

El Festival de Cinema de Girona és un dels més antics de la ciutat. El seu director, Lluís Valentí, reivindica que és una cita que dóna cabuda a tot tipus de pel·lícules (no s'especialitzen en àmbits o formats, com d'altres festivals) i que busca promocionar els films que s'hi projecten.

Els escenaris del festival seran el Teatre Municipal de Girona, la Casa de Cultura, la Fundació Valvi, els Cinemes Albèniz i el Centre Bonastruc de Porta de Girona. A més, també hi haurà projeccions de la secció de cinema d'animació al Museu del Joguet de Figueres.

Una selecció entre 2.000 cintes

Per a aquesta edició s'han presentat més de 2.000 cintes, de les quals se n'han seleccionat 175 de 35 països diferents. El festival té fins a 14 seccions diferents dedicades a àmbits diversos com el cinema d'autor, el curtmetratge d'autors gironins, les websèries, el cinema d'animació, el cinema de temàtica gai i lèsbica, de temàtica jueva o per a infants, entre d'altres.

Una aposta per promocionar pel·lícules

De les 14 seccions que té, el festival premia pel·lícules a sis d'elles. Segons defensa el director, mai han volgut donar premis en metàl·lic perquè la seva vocació és dedicar "el poc pressupost" que tenen a ajudar a promocionar totes les pel·lícules que s'hi projecten. Entre el jurat que haurà d'escollir qui són els premiats destaquen el dissenyador i codirector de 'Chico y Rita', Javier Mariscal, el crític de cinema de 'La Vanguardia' Lluís Bonet, el periodista cultural i escriptor Miguel-Fernando Ruiz de Villalobos, la directora de la Mostra de Cinema Cubà de Barcelona, Judit Ruiz del Castillo, la crític d'art Pilar Parcerisas i el periodista expert en sèries televisives Toni de la Torre. Els premis es lliuraran el darrer dia del festival, el dissabte 19 de juliol a Teatre Municipal de Girona. Els premiats en aquesta edició rebran un guardó dissenyat per Mister Karton, una empresa de Barcelona que fa mobiliari i objectes de disseny sostenible i a base de cartró i fusta.

El festival s'ha presentat aquest dijous a l'Ajuntament de Girona, que col·labora amb la cita, igual que també ho fa la Diputació de Girona. La regidora d'Empresa i Ocupació, Marta Madrenas, i el diputat de Cooperació Cultural, Antoni Solà, han mostrat el suport al festival i s'han compromès a apostar-hi perquè continuï guanyant rellevància.

Més continguts de