EMPRENEDORIA
Comarques Gironines 19/12/2014

Girona ERA així

Una aplicació per a mòbil de realitat augmentada transporta al passat de la ciutat

Rita Peré
3 min

GironaCom era Girona el segle passat? D’aquesta pregunta parteix una innovadora aplicació de realitat augmentada que descobreix el passat de la ciutat a través de fotografies de principis del segle XX. La seva creadora, Laura Olivas (Banyoles, 1987), és una jove geògrafa que va rebre una beca d’un projecte europeu i de la Generalitat de Catalunya relacionada amb les tecnologies de la informació geogràfica. Això li va permetre desenvolupar ERA Girona, una aplicació per a dispositius mòbils que uneix història i patrimoni amb tecnologia avançada. L’aplicació es pot descarregar gratuïtament des de la plataforma Layar, de realitat augmentada (RA), i el seu ús és senzill i intuïtiu: dirigint el mòbil cap a qualsevol de les més de cinquanta localitzacions de Girona indexades, l’aplicació ens mostra, mitjançant informació i fotografies del segle passat, com era fa cent anys aquest mateix indret on avui tenim els peus.

Reviure la Girona del passat

“L’objectiu de l’aplicació no és tan sols que es descobreixi Girona sinó també saber com vivia la gent llavors”, explica Olivas. Com a exemple, explica que l’apli inclou fotos on es veu com era el mercat fa cent anys, la clientela que tenia el cafè que hi havia a la Devesa, la ciutat emmurallada i el seu enderroc, i algunes festes i celebracions. “Crear aquesta aplicació em va permetre conèixer molt a fons la història de la ciutat on visc”, destaca aquesta exestudiant de la UdG.

Un dels suports clau que va rebre la creadora d’ERA Girona per desenvolupar el seu projecte va ser del fons del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona (CRDI), des del qual li van cedir sense cap cost totes les imatges de principis del segle XX que es poden consultar des de l’apli. “De l’immens fons del CRDI vaig escollir aquelles fotos que em cridaven més l’atenció, principalment dels llocs més emblemàtics de la ciutat, i sobretot del centre”, explica Olivas. El fet que l’aplicació es pugui consultar en català, en castellà i en anglès la converteix també en una interessant guia per als turistes i visitants de la ciutat.

Tot i que al juliol ja es va posar en funcionament, la seva creadora està treballant per la continuïtat del projecte. La idea que té la Laura és millorar algunes funcionalitats de l’aplicació i treballar en l’extensió territorial, ja que creu que molts altres municipis poden estar interessats a adaptar ERA Girona al seu patrimoni. En aquesta línia és en el que ha estat treballat els últims tres mesos, gràcies al fet d’haver sigut seleccionada per formar part de la iniciativa Plataforma Llançadora del Centre d’Art Contemporani Bòlit. Amb el suport d’aquesta iniciativa municipal, se li ha facilitat assessorament professional des de l’empresa de gestió cultural Culturània.

Altres aplis de realitat augmentada

Les característiques de la tecnologia de la realitat augmentada la fan idònia per a la creació d’aplicacions on s’inclogui fotografia històrica, perquè permet l’evocació del passat amb l’usuari in situ. És per això que existeixen altres aplicacions que combinen imatges del passat i realitat augmentada. Pel que fa a Girona mateix hi ha Gironow, de Kenneth Russo, que també va ser guanyadora de la beca International Augmented Med juntament amb ERA Girona. El Centre d’Arts Visuals de Vic té en marxa Vic Invisible i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya va crear Terrassa Augmentada. A Barcelona destaca Memòria BCN, de l’Associació Conèixer Història, i BCN Visual, impulsada des de l’Ajuntament.

stats