ELECCIONS MUNICIPALS

Habitatge, turisme, seguretat i mobilitat, eixos de la pugna per l’alcaldia de Girona

Els candidats dels sis grups representats a l’Ajuntament exposen les seves propostes principals

Resumir programes electorals no és gens senzill, però hem demanat als candidats a l’alcaldia de Girona -als dels sis grups representats a l’Ajuntament, per ser més precisos- que sintetitzin les propostes que considerin essencials per a la ciutat. Tres dies abans de les eleccions municipals, els candidats de JxCat, el PSC, ERC, Guanyem Girona, Cs i el PP podran esplaiar-se en el debat organitzat per l’ARA al Col·legi de l’Advocacia de Girona (dijous 23, 19 h).

Amb dos regidors més a l’Ajuntament, que per primer cop en tindrà 27, la pugna per l’alcaldia es preveu disputada. Marta Madrenas (JxCat) és conscient de la pràctica impossibilitat d’aconseguir la majoria absoluta i lluitarà per mantenir un càrrec al qual aspira per primer cop, ja que a les anteriors municipals ocupava el número 3 de la llista de CiU, que va obtenir 10 dels llavors 25 regidors. També aspiren a l’alcaldia els candidats dels tres grups que el 2015 van aconseguir quatre regidors: Sílvia Paneque (PSC), Lluc Salellas (Guanyem Girona, que a més de la CUP integra altres partits, activistes i entitats) i Quim Ayats (ERC). El novell Daniel Pamplona (Cs) i la veterana Concepció Veray (PP) completen la relació de candidats de les formacions amb representació al consistori, però cal afegir-hi quatre aspirants més: Eugènia Pascual (Girona-En Comú Podem), Ignacio Pascual (Partit Animalista-Pacma), Ignacio Huertos (Bloc Sobiranista Català) i Alberto Tarradas (Vox).

Qualitat de vida

Entre el març del 2016 i l’octubre del 2017, CiU va governar amb un pacte amb el PSC. Des de llavors ho ha fet en minoria. Marta Madrenas, ara sota les sigles de JxCat, prefereix no parlar de possibles pactes i considera prioritari “millorar l’atenció i la qualitat de vida de la ciutadania”. “El nostre projecte protegeix les persones i les famílies, acompanya i potencia l’envelliment actiu de la gent gran i vetlla perquè els infants creixin segurs i feliços i perquè els joves tinguin feina de qualitat i lloguers assequibles”, diu.

També posa com a prioritat la seguretat: “Crearem una nova subcomissaria a Santa Eugènia, potenciarem la policia de proximitat a tots els barris, implementarem el pla de càmeres de videovigilància i augmentarem almenys en vint agents la plantilla de la Policia Municipal”, assegura Madrenas. El primer pla de comerç (“Prioritzarem els aparcaments per donar servei als comerços, continuarem l’impuls del programa Aixequem persianes als barris i protegirem el comerç singular i emblemàtic”), el desenvolupament del pla estratègic de turisme (“Continuarem apostant per la qualitat i la desestacionalitat i perseguirem sempre la convivència entre veïns i turistes”) i l’aposta pels sectors emergents són altres eixos del programa de JxCat, que també vol “una ciutat amb una alta qualitat de vida i que vetlli pel dia a dia, és a dir, per la neteja, els serveis públics de qualitat, les voreres adaptades”, diu Madrenas. Segons ella, aquest pla de renovació urbana anirà acompanyat d’un nou pla general: “Ha de definir la Girona del futur amb la connexió entre barris, la regeneració urbana, la preservació d’espais naturals i la mobilitat, pensant sempre amb visió d’àrea urbana”.

Inseguretat i brutícia

La primera proposta de Sílvia Paneque (PSC) és “tornar a situar Girona com a prioritat del govern municipal”. “Els serveis del dia a dia han de funcionar. Avui hi ha una inseguretat creixent i greu i la ciutat, que era molt neta, bruteja”, lamenta. Per això pretén impulsar “una segona onada d’equipaments públics que farà més sòlida la capitalitat de la ciutat a Catalunya i com a porta d’entrada d’Europa”. També vol “un centre més gran per a una ciutat més gran, que avui ja ha superat els 100.000 habitants. Cal unir les zones comercials del centre, reduir el trànsit rodat de motor a un espai molt més ample que l’actual, deixar-hi circular només minibusos elèctrics i cotxes de veïns i consolidar una gran zona central com a nou projecte que uneixi tota la ciutat”.

Lluc Salellas (Guanyem Girona) diu que crearan “una marca d’habitatge ètic que inclogui tots els habitatges que compleixin criteris de preus, accés i manteniment, que assegurin una relació equitativa entre arrendador i arrendatari”. Aquesta mesura se sumarà a una bateria d’actuacions per incrementar l’habitatge disponible i accessible.

“El lloguer a Girona ha augmentat gairebé un 30% en els últims quatre anys, i som una de les poques ciutats mitjanes que no tenen aprovat un pla local d’habitatge. Des del primer dia que governem aplicarem mesures perquè tothom pugui viure a la ciutat i no hagi de patir per trobar pis o per pagar el lloguer”, afirma. A més, Guanyem Girona vol crear “una plataforma online pública de venda i distribució per posar-la al servei del petit comerç perquè pugui competir amb les grans multinacionals distribuïdores que estan desertitzant les ciutats. El petit comerç, l’economia del coneixement, l’economia verda o sectors innovadors com el de les TIC rebran un nou impuls en un model econòmic més diversificat, que vagi més enllà del monocultiu turístic. Això contribuirà també a generar ocupació de més qualitat: posarem l’economia al servei de la majoria i no en benefici d’uns pocs”, anuncia Salellas.

Mobilitat sostenible

Quim Ayats (ERC) aposta per una mobilitat sostenible a la ciutat com a únic camí possible: “El model de mobilitat vigent està esgotat i volem assolir uns objectius clars: mobilitat segura, sostenible, equitativa i eficient. Una primera fase és potenciar l’actual xarxa de transport públic i l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual”.

Segons Ayats, “només podrem resoldre la mobilitat a la ciutat si tenim una diagnosi clara dels desplaçaments. Ens cal tenir una caracterització real per conèixer l’origen, el destí, el mode i el nombre d’ocupants d’aquests desplaçaments. És imprescindible incorporar-hi una visió d’àrea urbana per trobar solucions efectives”, afegeix. A més, ERC vol destinar tot el sòl públic qualificat disponible -a la carretera de Barcelona, Domeny, l’edifici inacabat de l’antic mercat de Santa Eugènia i tots els sectors que es vagin reparcel·lant- a habitatge públic “amb l’objectiu de facilitar-ne l’accés a joves, gent gran i persones en situació d’emergència social.

La gran Rambla de Girona

Daniel Pamplona (Cs) fa dues propostes molt concretes. “Redefinirem el tram de la carretera de Barcelona entre el carrer Emili Grahit i la plaça Marquès de Camps, on crearem la gran Rambla de Girona. Passarà de ser el carrer amb més perillositat a convertir-se en una avinguda amable i passejable”, assegura. “Això ens permetrà reactivar la zona i establir un gran eix comercial que donarà suport als petits comerços”, afegeix. Pamplona també vol crear un forfet cultural: “Es tracta d’una targeta de cent euros que regalarem als més de mil joves que cada any compleixen 18 anys perquè els inverteixen en activitats culturals que es fan a la ciutat”. Segons ell, “és una mesura perfectament assumible, perquè només suposa el 0,1% del pressupost municipal”.

Una ciutat activa

Concepció Veray (PP) remarca que el seu projecte de ciutat “és sòlid, real i realista, centrat en el futur dels gironins i basat en un model que queda perfectament definit en el lema de campanya: «Per una Girona de tots»”. “Per a tots, pensin com pensin -subratlla-, perquè des de l’Ajuntament es representi el conjunt de gironins i gironines i es respecti la neutralitat dels espais públics. Per a tots els veïns i veïnes de la ciutat, visquin on visquin, amb una nova vertebració dels barris i una integració dels que queden allunyats del centre; amb més qualitat de vida i més garanties en relació a temes com la seguretat i la mobilitat”, apunta. El PP anhela “una ciutat activa, que creï ocupació i doni oportunitats, perquè no hi ha millor política social que la creació d’ocupació. Vull ser alcaldessa de tots els gironins i les gironines, perquè la ciutat necessita un canvi radical de govern i que la traguem de les mans de Marta Madrenas, que es comporta com una hooligan independentista i deixa de banda els problemes reals de la ciutat”, denuncia Veray.

Més continguts de