LITERATURA

LiberisLiber es consolida i creix a Besalú

La fira convoca més de 50 autors i 65 editorials independents, i no pot atendre totes les peticions

La desena edició de LiberisLiber, el festival de l’edició independent de Besalú, constata l’èxit d’una experiència que va començar amb molts dubtes i poca afluència de públic però que s’ha acabat consolidant i que aquest any ha hagut de deixar fora una trentena d’editorials per falta d’espai. Les dues places del centre de la població tornaran a acollir els estands de 65 editorials d’arreu de l’estat espanyol, dues més que l’any passat, que hi presentaran les seves novetats. En aquesta desena edició s’han potenciat els esdeveniments literaris que envolten la fira i que volen donar el màxim protagonisme als editors i als escriptors. Del total d’editorials, n’hi ha 36 que publiquen en llengua catalana.

Durant els dos dies del festival, aquest dissabte 5 i diumenge 6 d’octubre, se celebra també el V Simposi d’Educació i Edició dirigit als futurs mestres (amb la participació de la Universitat de Girona) i el personal bibliotecari podrà comprar llibres per enriquir el fons dels seus centres gràcies al patrocini de la Generalitat de Catalunya. La Fira vol incidir en aspectes que ajudin el sector editorial, com ara un cercador de traductors (aspiren a arribar al miler d’entrades) i també en preparen un altre dedicat als il·lustradors segons les seves especialitats. L’organització, conscient que ha d’aprofitar la tirada d’aquesta trobada anual, també estudia convertir LiberisLiber en un festival de 4 dies de durada que es pugui celebrar en diverses seus de Catalunya.

Entre les activitats del bloc professional, destaca un diàleg entre dos dels consultors que són més seguits del sector editorial: Txetxu Barandiarán i Bernat Ruiz Domènech, que parlaran de les tàctiques de supervivència enmig d’un context marcat per la forta concentració empresarial.

Entre els diversos escriptors que participaran en actes de la fira, ja sigui en recitals, presentacions o taules rodones, cal destacar Toni Sala, Eva Baltasar, Vicenç Pagès Jordà, Llucia Ramis o Enric Casasses. També hi haurà una taula rodona dedicada a Vladimir Nabokov, aprofitant l’avinentesa que dues editorials presents a la fira de Besalú (Godall i Wunderkammer) han traduït textos inèdits al català i al castellà de l’autor de Lolita.

Activitats i compres

A partir de dissabte al matí i fins diumenge a la tarda hi ha una densa programació d’activitats: recitals de poesia i narrativa, tallers d’escriptura i infantils, teatre de carrer, presentacions de llibres, entrevistes a Ràdio Web Liberisliber a càrrec de Paco Inclán o signatura de llibres (prop de 50 autors vindran a Besalú). Tampoc no hi faltarà la música, amb un espectacle inspirat en Patti Smith a càrrec de Jansky, un duet catalano-mallorquí. Per a més informació sobre la fira podeu consultar la web liberisliber.com