Comarques Gironines 28/01/2014

Rosa Font guanya el premi Llorenç Villalonga amb una novel·la inspirada en Ángeles Santos Torroella

Lamenta que el guardó, convocat per l'Ajuntament de Palma, considerés també obres en castellà

Josep Pastells
2 min
Rosa Font, guanyadora del premi Llorenç Villalonga 2014

GironaL'escriptora gironina Rosa Font Massot, coneguda sobretot per la seva faceta poètica, ha guanyat el Premi Llorenç Villalonga amb 'La dona sense ulls', una novel·la de dues-centes pàgines inspirada en la vida de la pintora Ángeles Santos Torroella. Font, que treballava en la novel·la des de feia vuit anys, denuncia en la seva obra la invisibilitat que van patir les dones en el món de l'art fins a mitjans del segle XX.

Un personatge fascinant

La flamant guanyadora del Ciutat de Palma de novel·la va aproximar-se a la figura d'Ángeles Santos (morta l'octubre passat, als 101 anys, en la seva casa de Madrid) quasi per casualitat. Després d'interessar-se durant un temps per les pintores Remedios Varo i Frida Kahlo, en una exposició a Valladolid va topar amb un oli de gran format que representava un estrany planeta surrealista. Es tractava del quadre 'Un mundo', signat per la germana de Rafael Santos Torroella. "Em semblava increïble que hagués sigut capaç de pintar-lo amb només disset anys i vaig començar a documentar-me sobre la seva vida i la seva obra", explica Rosa Font. El resultat, convé aclarir-ho, no és cap biografia, sinó una obra de ficció protagonitzada per Eugènia Duran, que com Ángeles Santos té els avis materns a Portbou. Les coincidències no s'acaben aquí, perquè Duran també pinta, però els seus escenaris vitals són completament diferents. A cavall de Portbou, Girona i Barcelona, la novel·la aprofundeix en un personatge fascinant que va connectar amb els intel·lectuals de la Generació del 27, es va cartejar amb Gómez de la Serna, Federico García Lorca i Jorge Guillén i va deixar de pintar durant bona part de la seva vida.

En català i castellà

En escriure aquesta obra carregada de lirisme, Rosa Font s'ha imaginat què pensava i sentia una noia de disset anys en pintar 'Un mundo', i també què pensa i sent una dona de vuitanta anys "que ja s'ha cansat de mirar". El resultat sembla immillorable: el premi Llorenç Villalonga, dotat amb 26.000 euros, i la publicació de la novel·la (encara no s'ha confirmat amb quines editorials) en català i en castellà. Rosa Font, però, hauria preferit que el premi es convoqués només en llengua catalana. "Tots som responsables de la supervivència d'una cultura", va declarar el 20 de gener passat, en rebre el guardó al Teatre Principal de Palma. Malgrat la seva disconformitat amb la decisió de l'Ajuntament de convocar un únic premi de novel·la per a les dues llengües, l'autora gironina s'ha mostrat molt satisfeta per la decisió del jurat.

Dues novel·les i set poemaris

Fins ara, Rosa Font havia publicat dues novel·les: 'Envia´ns un àngel' i L´ànima del freixe'. A més, ha escrit set poemaris en què tracta temes universals com l'amor, la mort, els records i el pas del temps. Entre altres premis, ha obtingut el Carles Riba amb 'Un lloc a l'ombra', el Rosa Leveroni de Cadaqués amb 'Des de l'arrel' i el Ciutat d´Elx amb 'La llum primera'.

stats