ART

Maria Mercader, un viatge de meditacions

El món com a meditació és el nom amb què Maria Mercader (Bisbal d’Empordà, 1969) ha batejat el projecte expositiu, guanyador, juntament amb Plecs, de Tura Sanz Sanglas, de l’última convocatòria del cicle Exposicions viatgeres que organitza la Diputació de Girona. L’exposició comença el seu cicle itinerant a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Girona (on es podrà veure durant tot el mes de setembre) i després iniciarà un periple d’un any per diversos municipis de les comarques gironines: Castellfollit de la Roca, Lloret de Mar, Ripoll, Blanes, Roses, Santa Coloma de Farners i Torroella de Montgrí.

L’artista Maria Mercader presenta un conjunt de peces a través de les quals convida a entrar en el seu univers plàstic: parla del món, els rajos del sol, l’aigua, la naturalesa, les fulles, les flors, les llavors, el cos, i ho fa partint sempre de l’essència comuna a totes les coses, la gènesi, la vida i l’esdevenidor.

Naturalesa, física i art

Mercader explica que el projecte va lligat a la idea de preguntar-nos per nosaltres mateixos i pel que ens envolta, amb l’objectiu d’intentar “conèixer la naturalesa, ja sigui des d’un punt de vista objectiu, com pot ser el de la física, o bé subjectiu, com des de les disciplines més artístiques”. El títol prové d’un poema de Walter Stevens, en el qual l’autor també planteja un tipus d’interrogants molt similars als que exposa Maria Mercader amb la seva pintura i amb la seva idea del món.

L’artista treballa amb tècnica mixta, i l’exposició es construeix amb obres fetes a base de plafons de fusta (tots de la mateixa mida) que es presenten sols o en grups. Predomina el blau, un dels colors que més li agraden, que li serveix per explicar el seu missatge: “El blau és la foscor, és la llum; i la terra pot servir com una immersió en el cel, o en els oceans”. Segons l’artista, la seva pintura és “moure i esperar”; com si treballés la terra.

Seguint amb aquesta mateixa línia, Mercader ha creat una peça in situ, dins la mateixa sala d’exposicions: una piscina de petita profunditat coberta d’aigua.

El + vist

El + comentat