El Museu del Cinema incorpora el primer projector que es va fer servir a Girona per recrear espectres i fantasmes

Es tracta d'una llanterna màgica que va comprar un institut de la ciutat el 1850 per al seu gabinet de física

El Museu de Cinema de Girona celebra el 16è aniversari amb la incorporació a la col·lecció permanent d'una llanterna màgica de fantasmagoria, el primer projector que es va fer servir a la ciutat per representar espectres, mostres i fantasmes. L'aparell data de la primera meitat del segle XIX i el va adquirir l'Institut de Segon Ensenyament l'any 1850 per incorporar-lo al gabinet de física. Aquest tipus de llanternes màgiques es van popularitzar a finals del segle XVIII i són un element essencial del precinema per les innovacions tècniques que van aportar. Aquest exemplar, que fins ara era al Museu d'Història, és una peça singular per les seves dimensions i pel bon estat de conservació que presenta.

En aquest procés de recerca s'ha conclòs que, tot i que no és un aparell científic, l'institut segurament el va comprar per "la seva reconeguda utilitat en l'educació", segons documents de l'època. Aquesta llanterna màgica podia realitzar totes les tècniques de projecció pròpies dels espectacles de la fantasmagoria. Per això, els gabinets de física, química i ciències naturals de l'Institut de Girona n'adquirien durant el segle XIX.

Un aparell excepcional

La singularitat d'aquest aparell prové del fet que és un dels pocs exemplars a nivell internacional que es conserva tan bé i que presenta aquestes dimensions –1,75 metres d'altura, ja que reposa sobre unes potes de fusta–. A més, durant el procés de recerca s'ha confirmat que és la primera llanterna màgica del fons del Museu del Cinema que se sap de manera fefaent que va ser utilitzada a Girona.

En el transcurs de la recerca que s'ha realitzat per documentar aquest aparell, s'ha constatat que en altres instituts d'ensenyament secundari d'arreu de l'Estat disposen de llanternes màgiques als seus gabinets d'aparells científics històrics. Tanmateix, en cap cas s'ha detectat la presència d'una llanterna màgica tipus fantasmagoria com la que incorpora el Museu del Cinema, i menys de l'antiguitat d'aquesta.

Espectacles de fantasmagoria

Als espectacles de fantasmagoria, molt populars a partir de finals del segle XVII, es feien servir llanternes màgiques que feien aparèixer espectres, monstres, fantasmes, difunts, dimonis i tot tipus d'imatges paranormals. Aquests espectacles de fantasmagoria són una part important de la història de les projeccions d'imatges abans del cinema, sobretot per les innovacions tècniques que van aportar. Precisament per això, el Museu del Cinema té dedicat tot un apartat a aquesta temàtica. És en aquest àmbit on s'exposarà aquest nou aparell.

Més continguts de