DISSENY
Comarques Gironines 17/12/2015

Productes d’alt valor afegit pensats i fabricats al territori

Els creadors gironins d’articles innovadors busquen aquí el reconeixement que obtenen fora

Rita Peré
6 min
Productors de proximitat

GironaQuan utilitzem el concepte producte català, generalment ens referim a productes pensats i fabricats aquí. Catalunya és un viver de disseny i emprenedoria que es materialitza en una destacada oferta de productes que surten al mercat. L’aposta que fan aquests creatius per treballar des de casa i amb productors i artesans locals no és el camí més fàcil, però rere aquests projectes sovint hi trobem un discurs compromès i entusiasta que els fa superar les dificultats. El disseny funcional, la qualitat o la preocupació pels detalls són alguns dels aspectes que molts coincideixen a subratllar quan expliquen els seus projectes. A més, hi ha les històries properes i els valors que s’amaguen darrere de cada caixa, que són els que donen a aquell producte un tret diferencial, un caràcter únic que el separa de qualsevol altre de similar fabricat en sèrie.

Mobles modulars

“Dissenyem i fabriquem un mobiliari multifuncional que serveix per als nens des que aguanten l’esquena fins als deu anys aproximadament”. Ho explica la Bruna, 50% de Nuun Kids Design, que fa poc més d’un any va llançar al mercat uns mobles modulars que només de sortir ja rebien un destacat premi de disseny internacional. La Bruna i la Núria (arquitectes gironines) compartien despatx; arran del naixement de bessons a la família van dissenyar un primer moble i a partir d’aquí es van anar animant a professionalitzar el projecte. Alguns dels seus valors són la incentivació de la creativitat, la durabilitat, l’ecologia, la cooperació i el fet de compartir entre germans.

La Bruna justifica amb diferents arguments el fet que els seus productes es venguin més a fora (nord d’Europa, Alemanya, Suïssa, Àustria, Itàlia, Singapur) que aquí, i explica que el concepte de mobles convertibles i reutilitzables aquí encara no està gaire arrelat, de la mateixa manera que la gent aquí no està tan conscienciada amb la sostenibilitat i el producte de fusta. “No hi ha cap dubte que apostar per un moble de qualitat i multifuncional és un estalvi a llarg termini, però falta que el consumidor ho comprovi en primera persona per aconseguir fidelitzar-lo”, afirma la Bruna.

Una eina màgica

Els que tenen fills petits potser ja saben què és una taula de llum. Algunes llars d’infants i escoles fa temps que treballen amb aquesta eina màgica que afavoreix l’experimentació i descoberta dels nens i és un interessant recurs per a educadors. La Montse i en Llorenç, de Santa Coloma de Farners, van voler fabricar una taula de llum per al seu fill Guillem, de dos anys i mig. A partir d’aquí es van plantejar l’opció de negoci. En Llorenç va fer un estudi de mercat i es va adonar que a Catalunya ningú fabricava taules de llum i que els centres educatius que en tenien les compraven a Anglaterra.

Fabriquen les taules amb un fuster de Santa Coloma que els fa els marcs de fusta i els col·loca els metacrilats; ells hi instal·len els leds. Els seus productes estan homologats amb totes les normatives de seguretat de la CE. Des de la seva web proposen diferents activitats per fer amb les taules de llum a casa i ara estan preparant un blog en què aniran afegint continguts. Veient l’èxit del projecte, també estan començant a dissenyar accessoris.

Test en moviment

Al Temps de Flors del 2014, l’estudi gironí BAG Disseny va donar a conèixer el test Voltasol amb un muntatge de 80 testos amb un gira-sol dins davant de Sant Pere de Galligants. Presentaven un concepte innovador que enamorava els que el veien: gràcies al disseny dels testos, els gira-sols dansaven seguint el recorregut del sol i el vent. Era el primer producte que l’estudi gironí presentava sota l’editora Livingthings, i no van tardar ni un any a rebre el que segurament és el premi de disseny més important del món, el Red Dot Award. Aquesta sortida meteòrica va agafar per sorpresa Xavier Mora (dissenyador industrial) i Sandra Comte (dissenyadora gràfica), que van veure com el seu test sortia a les principals publicacions de disseny del món i a la premsa internacional. Van rebre comandes d’arreu. Actualment, Noruega és el país on venen més testos i estan iniciant la distribució a Austràlia.

Rere el Voltasol hi trobem valors com els de la producció ecològica i de proximitat (estan fabricats amb ceràmica vermella a la Bisbal d’Empordà) o una declaració de principis contra el costum d’usar i llençar. “Treballem amb objectes de disseny funcional que estableixin una relació amb el seu propietari. Volem que sigui una relació llarga i de qualitat”, explica Xavier Mora.

Actualment, Livingthings està a punt de llançar un segon producte, el Flames, uns estalvis de suro. Igual que el Voltasol, cada peça és única i s’ha treballat la idea de recuperar una indústria, la surera, que va ser molt potent al territori.

Cuinar i compartir

Producció de proximitat, durabilitat dels materials i qualitat dels acabats. Són alguns dels valors que defensen els dos socis de Bahí&Güell, un estudi de disseny de producte ubicat a Mata. Van decidir que la carta de presentació que prepararien per als seus clients seria un objecte final, ja dissenyat i produït. La barbacoa Caliu va ser l’aval de la seva visió emprenedora i de les seves capacitats com a creatius. Es tracta d’una barbacoa d’ús domèstic de línia moderna pensada per compartir amb tots els comensals. L’any 2013 van llançar la barbacoa Caliu i el mateix any ja rebien un premi Delta de disseny. Més endavant van crear una barbacoa d’ús professional que de seguida va cridar l’atenció al sector i que, actualment, s’utilitza al Celler de Can Roca, a Can Jubany o a Ca l’Enric.

Tots els elements dels diferents models Caliu estan fabricats entre Barcelona i Girona amb la filosofia de voler treballar des d’aquí amb la gent d’aquí. Paradoxalment, el 70% de les seves vendes són exportacions.

Cursos d’alta cuina ‘online’

Entre els projectes d’emprenedoria de proximitat també destaquen propostes que utilitzen noves tecnologies i que, tot i no ser un producte físic, se’ns presenten com a idees de regal originals. Des de Creative Signatures, un projecte de la gironina Anna Codina juntament amb dos socis més, s’ofereixen cursos d’alta cuina impartits pels millors xefs del moment. El contingut de les classes és online i el material que s’hi ofereix queda lluny dels xous de cuina a què estem acostumats; aquí hi ha una atenció al client important i l’objectiu de les classes és ensenyar. Per això queden enregistrats tots els detalls. Els temes dels cursos són diversos (cuina al buit, cocteleria, gelats, pa, tapes d’alta cuina) i estan impartits per cuiners de gran reconeixement com Jordi Roca, Nandu Jubany, Carles Gaig, Ramón Freixa i fins a 12 grans noms.

L’Anna Codina explica que el valor de Creative Signatures és el talent dels cuiners que hi participen. “En el moment de crear la start-up analitzes quins valors aporta crear-la aquí o a un altre lloc del món. És evident que el talent el tenim a casa i que s’ha de potenciar des d’aquí; la clau en el nostre i en altres projectes d’emprenedoria és empaquetar el talent local per vendre’l fora”.

La plataforma ja compta amb més de 12.000 usuaris i alumnes de tot el món, sobretot de l’Estat i l’Amèrica Llatina.

Joguines poètiques

Els dos socis de Londji es dedicaven a importar jocs de taula d’arreu del món des de la seva oficina de Banyoles. Un dia es van posar a dissenyar els seus productes i avui gairebé el 100% del catàleg que tenen és propi. Fan joguines amb un fort component estètic on la il·lustració té un pes molt destacat. Subratllen el fet d’“aportar alguna cosa” al mercat, un valor que diuen que treballen pel “respecte que mereix el comprador”.

Recentment han portat a Catalunya la fabricació que abans feien a la Xina. L’Albert, un dels socis, n’explica els avantatges: “Abans no teníem el control dels processos. Parlar amb persones culturalment properes també fa més fàcil el procés i evita malentesos”. Afegeix que “és gratificant donar feina i generar activitat econòmica”. En alguns casos explica que una joguina pot tenir peces fabricades a Olot, la caixa a Lleida, una bossa a Tarragona i les etiquetes a la impremta de Banyoles. Actualment Londji ven el 80% de la producció a l’estranger (distribueixen a tot el món), sobretot a França i Anglaterra.

Botiga oberta a la creativitat local

Les botigues Cal Rei de Girona són un referent a la demarcació pel que fa a productes de disseny i qualitat per a la llar. Aposten molt pel producte català (dissenyat i fabricat aquí). Laia Batallé, quarta generació del negoci, diu que “tenim molt inculcats els valors de l’un sol ús, el comprar barat i quan s’espatlli ho canvio que total no val res”. També apunta que el concepte de disseny està mal entès i que costa molt que es valorin les hores de pensar un producte i fer-lo funcional, així com tota la feina del dissenyador.

stats