Rutes i allotjaments al marge de les agències

Cada cop hi ha més gent que viatja pel seu compte

Defugir els circuits i les activitats habituals a la recerca de sorpreses i aventures és un costum cada cop més estès entre les persones que viatgen pel seu compte. Per satisfer els clients que volen recórrer camins menys freqüentats, moltes agències programen activitats a la carta i ofereixen rutes i allotjaments alternatius. A la ciutat de Girona, per exemple, Ganesha Travel dissenya rutes a mida “per a viatgers aventurers que segueixen els principis del turisme actiu, amb un respecte total pel medi ambient”, diuen els responsables de l’agència.

No és un cas aïllat. Viatges Jet-Lag també ofereix sortides personalitzades, i Viatges Viñolas s’ha especialitzat en rutes a la carta. Safaris fotogràfics d’aurores boreals a Noruega, sortides de trekking fins al camp base de l’Everest, visites a famílies de goril·les a Uganda, immersions en tribus massai a Tanzània... L’oferta és amplíssima i abasta el món sencer. Malgrat això, moltes persones prefereixen planificar els seus viatges al marge de les agències, ja sigui a través de webs turístiques i navegant per internet o amb l’ajuda de guies i mapes adquirits en llibreries especialitzades. “Des que vam obrir, ja fa 23 anys, sempre ve molta gent que vol fer viatges pel seu compte i ens demana guies i mapes”, explica Quim Iglésies, copropietari de la llibreria de viatges Ulyssus, a Girona. Deixant de banda Europa (“França, Alemanya, Itàlia, Gran Bretanya, els Països Baixos, Islàndia i Noruega són les destinacions més demandades”), els països més freqüentats pels viatgers gironins són el Japó, Indonèsia, l’Argentina, el Perú i els Estats Units, comenta Iglésies. Ulyssus fomenta els contactes entre els seus clients a través de les xarxes socials i organitza trobades per intercanviar impressions i preparar viatges.

Fórmules per gastar poc

Tot i que, d’entrada, el pressupost de què es disposa és un dels principals condicionants a l’hora de triar destinació, l’experiència del periodista banyolí Sergi Unanue demostra que és possible viatjar per països llunyans amb una despesa que no superi els 10 euros diaris. De fet, els viatgers independents tenen a l’abast moltes fórmules per trobar allotjament al marge d’hotels, hostals i albergs. Una de les més conegudes és Couchsurfing, una organització sense ànim de lucre estesa per gairebé tot el món en què els viatgers s’uneixen a la web, hi busquen persones que visquin en un indret determinat i els pregunten si es poden quedar uns dies a casa seva, encara que sigui dormint al sofà (couch, en anglès). Una altra possibilitat és recórrer a entitats que faciliten allotjament gratuït a canvi de treballar per hores en llocs tan diversos com granges, hostals, vaixells o cases particulars.

Treballar per hostatjar-se

Helpx és la més famosa: dues hores de feina es poden bescanviar per l’allotjament de franc, i quatre hores donen dret a menjar o a cursos d’idiomes. Per accedir a les ofertes, això sí, cal ser-ne soci pagant una quota de 20 dòlars cada dos anys. En el cas de Caretakers Gazette, una subscripció anual de 50 dòlars permet trobar allotjament gratuït treballant com a porter, vigilant o cuidant gent gran, sobretot als Estats Units, el Canadà, Mèxic i Austràlia. A Housecarers, amb la mateixa quota es pot viure sense cap despesa a canvi de cuidar una casa i les mascotes. Més econòmica encara és la xarxa ExtraBed In, creada pels bloguers de viatges de l’Índia per oferir allotjament gratuït a bloguers que hi viatgin. En casos extrems, qui no vulgui gastar-se diners en hotels ni allotjar-se en cases de desconeguts pot recórrer a la pàgina web www.sleepingairports.net, on s’explica com dormir en aeroports.

El + vist

El + comentat