El TSJC veu "inadmissible i insuportable" que la Generalitat no hagi començat a buidar l'abocador de Vacamorta

L'alt tribunal català desestima fins a cinc recursos interposats pel Govern i Recuperació de Pedreres SL

Cop de porta del TSJC a les pretensions de la Generalitat perquè els residus que hi ha al subsòl de Vacamorta no es treguin del lloc. En una interlocutòria de 46 pàgines, l'alt tribunal català renya obertament el Govern perquè, durant els últims dos anys, no ha fet cap pas per restaurar el paratge.

La interlocutòria analitza fins a cinc recursos. Tres els va interposar l'empresa gestora de l'abocador, Recuperació de Pedreres SL; i els altres dos, la Generalitat. D'entrada, el TSJC deixa clar al Govern que la seva resolució, en què obliga a buidar l'abocador, no té "cap dificultat interpretativa" i que, malgrat això, ha derivat en una "interminable successió d'incidents, sol·licituds, recursos i peticions diverses".

"Sense que fins ara", prossegueix el TSJC, "l'administració condemnada no s'hagi dignat ni a posar en coneixement d'aquesta sala una sola actuació per retirar ni una mísera tona dels milions que se'n van abocar al dipòsit". L'alt tribunal català critica que, per contra, "sembla que [a la Generalitat] li hagin sobrat temps i esforços per multiplicar recursos i escrits".

"Inadmissible i insuportable"

La interlocutòria, abans d'entrar a analitzar a fons els cinc recursos, pica la cresta al departament de Territori. Li diu, obertament, que "resulta del tot inadmissible, insuportable i frontalment contrari al degut respecte i atenció a un pronunciament judicial" que, "a hores d'ara", no s'hagi fet res per restaurar el paratge de Vacamorta i que els milions de tones de deixalles continuïn enterrades sota una capa de 20 centímetres de terra.

A més, pel que fa a les pretensions de la Generalitat, que al·legava motius mediambientals per no moure les deixalles, el TSJC també deixa clar que no correspon al departament "interpretar quina actuació concreta és més respectuosa" amb el medi. "Defensar, a hores d'ara, que cal deixar l'abocador com està és un desaforament", critica la interlocutòria.

La Generalitat, a més dels motius ambientals, n'esgrimia d'altres per deixar les deixalles al paratge de Vacamorta. Sostenia que buidar l'antic abocador suposaria un cost de fins a 150 milions d'euros, que caldria fer un mínim de 140.000 viatges amb camió i que la feina s'allargaria almenys 11 anys. "Resulta inacceptable assumir que el desmantellament del dipòsit comporti tant o més temps que obrir-lo i omplir-lo progressivament", diu la interlocutòria.

Fins a 5.500 euros de despeses

L'escrit del TSJC rebutja tots i cadascun dels cinc recursos que s'han interposat contra la decisió d'anul·lar la llicència ambiental de l'abocador i retirar-ne les deixalles. Tant els de Recuperació de Pedreres SL com els de la Generalitat. I, en conseqüència, obliga tant l'empresa gestora com el departament a pagar les despeses del procés.

A Recuperació de Pedreres SL li imposa pagar fins a 2.500 euros. I a la Generalitat, fins a 3.000. La resolució, que dicta la secció tercera de la sala contenciosa administrativa, però, encara no és ferma. Segons recull al final de tot, s'hi pot interposar recurs de cassació.

Més continguts de

El + vist

El + comentat