CULTURA

Temps de Flors arriba als 64 anys amb nous escenaris i recorreguts

La mostra floral, que se celebrarà de l’11 al 19 de maig, incorpora el pont del Dimoni i el fossat de la Catedral

Cada nova edició de Temps de Flors és una oportunitat per redescobrir Girona, per passejar-hi amb la lentitud que es mereix una ciutat dues vegades mil·lenària que des de fa més de sis dècades explora les possibilitats d’associar pedres i flors. La seixanta-quatrena edició del certamen, que s’inaugura dissabte al matí i es clourà el diumenge 19 de maig, convidarà a visitar 171 projectes florals repartits en 137 espais, mostrarà un cop més el treball realitzat durant mesos per centenars d’artistes que parteixen d’elements recurrents per oferir un esclat de llums, olors i colors propi de la primavera en estat pur.

Entre els veïns que rondinen per les incomoditats que causarà la gentada que envairà els carrers -sobretot del Barri Vell- i els comerciants i hostalers que es freguen les mans al pensar en els prop de 200.000 visitants que atrau cada any la mostra floral, una de les més prestigioses d’Europa, hi ha una àmplia gradació d’expectatives. Des de les persones que veuran Temps de Flors per primera vegada fins als visitants fidels que es pregunten què haurà preparat el festival per continuar reinventat-se sense renunciar a la tradició. Des de turistes despistats que es trobaran al mig del bullici sense pretendre-ho fins a autèntics fans de l’esdeveniment, gent que no hi falta cap any i es mor de ganes de comprovar in situ com combinaran aquest cop el patrimoni historicomonumental i les composicions vegetals. Entremig d’aquests pols, el ventall de motivacions o desmotivacions personals continua sent molt ampli, però qualsevol visitant mínimament atent percebrà entre la multitud colors, formes i fragàncies que accentuen la sensació de trepitjar un espai únic.

Pont del Dimoni

El fossat de l’absis de la Catedral i el pont del Dimoni -reconstruït recentment a Santa Eugènia amb les dovelles del segle XIV que es van desmuntar el 1968- són dues de les principals novetats del recorregut d’aquesta edició, en què també s’anima els visitants a sortir una estona de la Girona més monumental per acostar-se a diferents miradors -Campus del Barri Vell de la UdG, can Colomer, la Mina i la Torrassa- on s’han instal·lat gandules, cadires i tatamis per reposar en espais verds de gran valor natural i patrimonial que ofereixen vistes insòlites de Girona. Durant el certamen, que coincideix amb la segona edició del festival Art i Gavarres, es faran visites guiades a aquests indrets. Una altra novetat és la creació de dos itineraris pensats per a persones amb mobilitat reduïda. El plànol de Temps de Flors -consultable a la web www.gironatempsdeflors.cat, on també hi ha la programació sencera del festival- indica quines exposicions florals en patis, monuments, jardins o zones urbanes són visitables amb cadira de rodes.

Un centenar d’activitats

Aquesta edició, dedicada a tres de les persones que fa 64 anys van impulsar el festival -Rosa Labayen, David Marca i Josep Tarrés-, es completa amb un centenar d’activitats paral·leles. La Diputació de Girona, per exemple, organitza el Pati Cultural, que tindrà lloc al pati de la seu de la corporació i oferirà onze actuacions gratuïtes. La Factoria d’Arts Escèniques, la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines, l’Escola de Música Moderna, l’AGT - El Galliner i el Cercle de Cultura Tradicional són algunes de les entitats que presentaran el seu espectacle.

A més, el festival A Cappella, l’únic d’aquest gènere a l’estat espanyol, reunirà onze formacions vocals, entre les quals sobresurten els nord-americans Six Appeal.

El + vist

El + comentat