MOSTRA FLORAL A GIRONA
Comarques Gironines 03/05/2018

Temps de Flors incorporarà nous espais En una edició marcada per la reivindicació

La mostra, del 12 al 20 de maig, rebrà més de 200.000 visitants i tindrà predomini del groc

i
Marta Costa-pau
6 min
Temps de Flors incorporarà nous espais 
 En una edició marcada per la reivindicació

GironaNo ho ha promogut l’organització, però el groc serà el color predominant en la 63a edició de la mostra Temps de Flors, que se celebrarà del 12 al 20 de maig a Girona. L’actualitat política a Catalunya no deixa indiferents els artistes o entitats que ideen els muntatges florals que durant la mostra engalanen carrers, places, patis i monuments històrics de la ciutat. Molts dels autors han coincidit a incorporar en les seves propostes florals la reivindicació de la llibertat i la democràcia a través del color groc. Segons la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana, es tracta d’una exposició “contemporània, que no és aliena a l’actualitat” i, igual que l’any passat el tema dels refugiats va ser clau, aquest any “el groc i la llibertat seran els protagonistes de molts dels projectes”.

203 projectes i 157 espais

La mostra Temps de Flors ofereix l’oportunitat d’entrar en patis i espais de cases nobles del Barri Vell habitualment tancats al públic i de descobrir racons de la ciutat no freqüentats pels turistes, que s’incorporen a la ruta de l’exposició floral adornats amb vistosos muntatges artístics. També permet gaudir d’una manera diferent dels espais i monuments més visitats durant l’any, que són transformats per uns dies. En aquesta edició la mostra creix i inclou 203 projectes artístics que es podran veure en 157 espais.

Tots els projectes són ideats i elaborats desinteressadament per entitats i voluntaris. Segons l’alcaldessa, Marta Madrenas, sense l’aportació del miler de voluntaris “seria impossible assumir un projecte tan ambiciós de transformació de la ciutat durant una setmana”. A diferència d’anys anteriors, aquest any no es marcaran els 10 imprescindibles o els 10 racons amb encant, ja que, segons Madrenas, es vol donar el mateix valor a tots els projectes.

2,4 quilòmetres de ruta verda

Amb l’objectiu d’obrir la mostra Temps de Flors a l’entorn verd de la ciutat, en aquesta edició s’ha creat el Pla V (amb V de verd, remarca l’Ajuntament). Es tracta d’un itinerari de 2,4 quilòmetres que transcorre per l’espai adjacent al passeig Arqueològic i el riu Galligants, un entorn de gran valor natural i patrimonial, on es convida els visitants a passejar i descansar “experimentant una visió artística alternativa en què els elements naturals derivats de la recuperació d’aquesta zona, com ara restes de poda, troncs o branques, es converteixen en material de base per als muntatges florals”. En aquest recorregut s’hi instal·laran un total de 10 intervencions, entre les específiques de Temps de Flors i les elaborades en el marc del Festival Internacional Art & Gavarres.

Altres espais de natura

Per primera vegada també s’incorporen a Temps de Flors dos espais naturals de Girona: els Jardins de la Devesa i els del Campaner. Pel que fa a la Devesa, l’Ajuntament vol que gironins i forans coneguin o redescobreixin aquest pulmó verd de la ciutat, amb un projecte en què han participat l’associació de veïns de la zona i les fundacions del tercer sector que gestionen el restaurant La Rosaleda. Amb la incorporació de la Devesa a la ruta de Temps de Flors l’Ajuntament pretén també ampliar el radi de la mostra més enllà del Barri Vell, segons explica la regidora Glòria Plana.

Pel que fa als Jardins del Campaner, que pertanyen al bisbat i estan situats a l’àmbit de la catedral, s’obren aquest any per primer cop i permetran gaudir d’una perspectiva sobre Sant Feliu, els Banys Àrabs i el seu entorn desconeguda pel públic.

Alçar la vista cap als balcons

L’organització indica que aquest any en diversos espais caldrà alçar la vista cap als balcons per gaudir de projectes florals elaborats per a l’ocasió. Un d’aquests espais serà la plaça de la Independència, amb un muntatge als balcons dels edificis que l’envolten en què participaran, entre altres entitats i associacions, el Girona Futbol Club. El muntatge floral d’aquestes entitats s’estendrà fins al pont de Sant Agustí. Altres zones cèntriques del Barri Vell, com ara els carrers de la Força i dels Mercaders, mostraran també els seus balcons “especialment engalanats” durant la mostra.

Un bosc per la llibertat

Els balcons de la plaça del Vi, de la plaça de l’Oli i del carrer del Ciutadans exhibiran el projecte artístic que voluntaris de l’ANC, Òmnium Cultural i l’ADAC han creat per “reivindicar la llibertat dels presos polítics i els exiliats, ostatges del govern espanyol”, segons explica Àdam Bertran, coordinador de l’ANC de Girona. El muntatge estarà format per centenars de branques pintades de groc d’on penjaran figures de coloms blancs. El groc també serà el protagonista del projecte artístic que engalanarà un dels ponts sobre l’Onyar. També tindrà un caràcter marcadament reivindicatiu un dels muntatges del passeig Arqueològic, entre d’altres.

Flors al plat, flors de nit

Les flors formaran part dels menús gastronòmics d’un total de 46 establiments adherits a l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona gràcies a la iniciativa Gastroflors. Per als vespres d’aquests dies de Temps de Flors, els locals de restauració i d’oci nocturn oferiran aperitius, còctels, tapes, cuinats, tisanes i altres especialitats a base de flors. Una proposta nova d’aquesta edició és el sopar que es farà a l’antic cinema Modern, en el marc d’un projecte que, segons els seus autors, amb Iolanda Bustos, Marc Grañén i Ignacio de Juan-Creix, pretén fusionar gastronomia, arts escèniques i natura.

Perque llueixin amb la posta de sol i durant la nit, alguns dels muntatges florals incorporaran elements lumínics.

A Cappella, el festival de les flors

Del 12 al 20 de maig, la música de cant a cappella posa la banda sonora a Temps de Flors. La setena edició del festival Girona a Cappella és una proposta complementària amb actuacions, la majoria gratuïtes, que reuneixen alguns dels principals intèrprets d’aquesta modalitat musical. La formació vocal sueca The Real Group és un dels grups més esperats i arriba per primera vegada a l’escenari de l’Auditori de Girona per celebrar els seus 30 anys de carrera. Les Anxovetes i The Hanfris Quartet oferiran un tribut als Beatles. També hi actuaran The Beatbox Collective. I així fins a una desena d’intèrprets de primer nivell.

Música al pati de la Diputació

També coincidint amb Temps de Flors, la Diputació de Girona obre el pati de la seva seu per instal·lar-hi un escenari on es farà una actuació diària. Com en anys anteriors, hi actuaran diferents formacions musicals nascudes del Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona, però aquest any, segons la Diputació, s’ha volgut “fer un pas més i convertir aquest esdeveniment en una mostra més plural i interdisciplinària, en la qual tindran cabuda tot tipus de propostes escèniques”, com ara obres de teatre i dansa.

Portes obertes a l’art

En aquesta edició, la mostra Girona Temps de Flors forma part de les activitats que es promocionen sota el segell de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. D’entre les activitats culturals paral·leles a la mostra, destaquen diverses propostes als museus de la ciutat, com ara l’exposició de l’artista saltenc Joan Mateu a la Casa Pastors, a la plaça de la Catedral, sota el títol de L’oblit de la forma, que s’inaugurarà el 10 de maig. La Casa Masó, al carrer de les Ballesteries, inaugurarà la mostra La casa noucentista: arquitectura unifamiliar a Catalunya el dia 18 de maig, jornada que coincideix amb el Dia Internacional dels Museus. El mateix dia, la Casa Masó estrena quatre noves sales. El mateix 18 de maig, i durant la Nit dels Museus, el 19 de maig, els museus de la ciutat oferiran jornades de portes obertes i han programat diverses activitats. Altres centres expositius de la ciutat ofereixen mostres interessants: el Museu d’Història de Girona ( El tren de la modernitat ), el Bòlit (Flors de postal ) i La Mercè (Bons auguris ).

Els escolars també hi participen

A les escoles de Girona fa mesos que durant les classes de plàstica els alumnes treballen en el projecte que muntaran al carrer Nou de la ciutat, reservat per a ells. És l’anomenada ZonaU de la ruta de Temps de Flors, pensada amb l’objectiu que mestres i alumnes de les escoles de primària s’impliquin també en aquest esdeveniment.

El cartell, obra d’una estudiant

Com en les últimes nou edicions de Temps de Flors, aquest any el cartell de la mostra l’ha dissenyat una estudiant de batxillerat artístic de l’Institut Santiago Sobrequés de Girona. L’autora del cartell d’aquest any, seleccionat entre els alumnes que van participar en el concurs, és Montse Serrano. L’estudiant ha pintat, en aquarel·la, les imatges de la catedral, la basílica de Sant Feliu, les cases de l’Onyar, el pont de les Peixateries Velles i el pont de Pedra. “He volgut representar l’essència de Girona d’una manera simple, amb els colors més representatius tant de les cases de l’Onyar com dels ponts”, explica la jove.

Visites guiades i a bord del trenet

La majoria dels visitants de Temps de Flors, majoritàriament de la resta de Catalunya i de nombrosos punts de l’Estat, prefereixen recórrer al seu aire els diferents escenaris embellits per muntatges florals. Tot i això, l’Ajuntament ofereix unes visites guiades especials per a la mostra, i el trenet turístic que habitualment recorre el Barri Vell durant els dies de Temps de Flors farà un recorregut diferent per oferir als passatgers una visió de bona part dels espais ornamentats. El trenet sortirà del carrer de Santa Clara i farà parades a la plaça de Sant Feliu, a la plaça de Sant Domènec i al Monestir de Sant Daniel.

Tota la informació sobre la mostra es pot consultar a la pàgina web www.gironatempsdeflors.cat.

stats