15/12/2016

Teràpia davant la càmera per a trastorns alimentaris

2 min
Algunes de les joves que participen en una sessió de teràpia de grup a la Clínica Bofill de Girona i que apareixen al curtmetratge dirigit per Pere Solés.

GironaPer als joves que pateixen trastorns alimentaris com l’anorèxia nerviosa o la bulímia, el fet d’explicar públicament la seva malaltia, de confessar vivències sovint esfereïdores, en una sessió de teràpia de grup o davant els alumnes d’un institut, no només els ajuda en la seva curació, sinó que també pot servir de toc d’alerta i, per tant, d’ajuda a altres joves que estan en una fase inicial de la malaltia. Partint d’aquesta premissa, el cineasta i metge Pere Solés ha iniciat un projecte, titulat Ara, que inclou un curtmetratge i un film de ficció posterior protagonitzat per diverses pacients del Centre de Patologia Alimentària de la Clínica Bofill de Girona i pel terapeuta que les tracta, Pau Chapur. Les joves rebran consells en un taller d’interpretació, tot i que Solés vol que en la pel·lícula “interpretin el seu paper i, per tant, no els donaran un guió tancat, sinó només indicacions sobre una situació”.

Al marge dels beneficis terapèutics que ha de suposar per a les pacients el fet de protagonitzar el film, ja que els reforçarà l’autoestima, el projecte pretén també desestigmatitzar una malaltia que, segons l’especialista Pau Chapur, té molt a veure amb un model de societat “cada cop més exigent, amb un nivell de competència molt elevat i que sovint ens aboca a fingir ser el que no som”.

Atacs d’angoixa i autolesions

La primera part del projecte Ara és el curtmetratge que es podrà veure avui al Museu del Cinema a Girona (18 hores) en què diverses pacients confessen, en sessions de teràpia de grup, com l’obsessió per aprimar-se les va dur a aïllar-se de tot, a perdre els amics, a patir atacs d’angoixa i fins i tot a autolesionar-se. Per a la realització d’aquest curt, Solés ha partit de les gravacions fetes en les nombroses sessions de teràpia de la Clínica Bofill a què va poder assistir com a metge. Solés també té previst realitzar un documental sobre els tallers que s’hauran impartit a les pacients abans de rodar el llargmetratge, que s’estrenarà a les sales de cinema passat l’estiu de l’any que ve.

El cineasta ha anomenat aquest projecte Ara perquè considera que “ara és el moment de començar a lluitar per la pacient i per la seva família”. “I ara és sobretot el moment en què la societat ha de deixar d’estigmatitzar les malalties mentals i tractar-les com qualsevol altra patologia”, afegeix el director, que destaca també el “component artístic” d’aquest projecte. Solés assegura que defuig “els tòpics i els sensacionalismes que, per desgràcia, sovint trobem en les pel·lícules de ficció que tracten temes relacionats amb la malaltia mental”. El projecte té el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Girona i la Clínica Bofill, i s’esperen altres aportacions.

stats