CULTURA

Tura Sanz i Maria Mercader, ‘Exposicions viatgeres 2018-2019’

Els projectes Plecs, de Tura Sanz, i El món com a meditació, de Maria Mercader, han guanyat la convocatòria 2018-2019 del programa Exposicions viatgeres, que convoca la Diputació de Girona per quarta vegada. Plecs, de Sanz (Ordis, 1992), s’inaugurarà a la Casa de Cultura de Girona al setembre, i El món com a meditació, de Mercader (la Bisbal d’Empordà, 1969), el setembre del 2019. En total s’hi van presentar nou projectes d’artistes provinents del conjunt de les comarques gironines. La majoria s’han centrat en la tècnica de la pintura -oli, aquarel·la, tècnica mixta o collage-, encara que l’escultura també hi ha estat representada.

Els projectes guanyadors

Amb Plecs, Sanz presenta un conjunt de peces a partir de les quals es pot entreveure la relació entre el jo i el cos, i també com aquesta relació adquireix presència física en forma d’obra. L’exposició es construeix amb obres realitzades amb diferents gèneres i tècniques: la pintura, l’oli sobre tela, l’escultura i el dibuix o el grafit. Tot sota un denominador comú, ben explícit: els plecs. Són un conjunt de coses unides ordenadament, o un conjunt de pàgines d’un llibre plegades pel mig, o també els plecs del cos, el tema recurrent en el projecte que presenta.

El món com a meditació és el títol d’un poema del nord-americà Wallace Stevens. Mercader l’ha manllevat com a títol de l’exposició perquè s’hi identifica allò que vol mostrar: “La pintura entesa com a interpretació del món”. Segons l’artista, “l’ésser humà acostuma a fer vagar el pensament intentant una possible interpretació del món davant una realitat que no coneixem”, i aquest aspecte és el que a ella li interessa treballar en les seves obres.

Més continguts de