SOCIETAT
Comarques Gironines 05/09/2019

Veïns de Vidreres creen una agrupació per abolir els correbous

Passat l’Onze de Setembre es confirmarà si s’elimina l’últim bastió gironí de les festes taurines

Josep Pastells
4 min

Vidreres“Aquest cop sí. O ara o mai”. Meritxell Arias, portaveu de l’Agrupació de Vidreres per la Defensa Animal, constituïda dimarts al vespre amb l’objectiu prioritari d’abolir els correbous al municipi, es mostra així de contundent al preguntar-li per les possibilitats que la seva reivindicació sigui atesa. L’agrupació s’estava gestant des de feia temps, però els tràmits per crear-la es van accelerar després que un toro s’escapés durant el correbou de diumenge passat i dinou persones resultessin ferides, una d’elles -una dona que continua hospitalitzada al Trueta- de gravetat. De moment, amb les firmes de més de 60 veïns, ahir al matí van presentar una instància a l’Ajuntament per demanar que els deixin “participar en la reunió que passat l’Onze de Setembre es durà a terme per decidir el futur dels correbous al municipi”, explica Arias. En principi, a la reunió només havien d’assistir-hi els membres de l’equip de govern de JxCat i els representants de Correbous Vidreres, l’entitat que organitza l’acte, però la portaveu de l’Agrupació de Vidreres per la Defensa Animal considera “lògic i necessari que també es tingui en compte l’opinió dels que s’oposen als correbous”.

Independentment del que va passa fa quatre dies a Vidreres (“Va quedar clar que no hi havia cap protocol establert, perquè si no, en lloc de matar-lo, haurien sedat el toro que es va escapar”, diu Arias), l’agrupació insisteix en la necessitat de conscienciar la població del maltractament a què són sotmesos els animals. “Tenim fotos de vedells sagnant als correbous. El maltractament és evident. El discurs dels que diuen que no n’hi ha no té cap credibilitat”, afirma.

Opinions contraposades

El debat és intens, al poble no tothom opina igual. “És un tema delicat, a la gent no li agrada veure que estàs a l’altre bàndol”, comenta una veïna que, després d’aclarir que no ha estat mai d’acord amb els correbous i assegurar que la majoria de la gent que hi participa “és de fora”, demana que no es publiqui el seu nom. No és cap excepció. “Espero que no passi com el 1999 [deu vaquetes es van escapar i una va provocar un accident de trànsit], que es va decidir deixar de fer-ho un any i al següent s’hi va tornar”, explica un veí que també vol mantenir l’anonimat. Per la seva banda, Correbous Vidreres, l’entitat que des de fa 33 anys impulsa l’única festa taurina que es manté a les comarques gironines, recorda en un comunicat que ha organitzat aquest esdeveniment “any rere any sense cap situació semblant a la que es va viure diumenge”. “Gairebé un centenar de persones participen en l’organització d’aquest esdeveniment. Sempre hem posat la seguretat per davant, i per això hem portat a terme millores en aquest aspecte”, afegeix l’entitat, que també ha transmès la seva solidaritat als ferits.

Els fets de diumenge han provocat tota mena de comentaris, sobretot a les xarxes socials. Molts són pujats de to, plens d’insults i desqualificacions. Més enllà d’això, es perfilen dos bàndols contraposats -partidaris i detractors dels correbous- i també hi ha un grup força nombrós de veïns neutrals que prefereixen no entrar en la polèmica. “Cadascú és lliure de pensar el que vulgui. Pots estar a favor o en contra dels correbous, però sempre amb respecte”, raona Pilar Romera, que hi afegeix: “Darrere dels correbous hi ha persones, moltes famílies de diferents generacions, i són els primers que s’ho estan passant malament”. Ho corrobora l’alcalde, Jordi Camps: “Els organitzadors estan molt afectats, tot just estan digerint el que ha passat”. Tot i que l’abolició dels correbous sembla força probable, Camps prefereix no avançar res. “Prendrem la decisió després de reunir-nos”, apunta.

“Va ser un accident”

“Els meus fills i jo érem a la plaça quan es va escapar el toro, i gràcies a Déu vam sortir-ne il·lesos”, explica Lidia Peralta, convençuda que l’organització i l’Ajuntament “sempre han estat a l’altura de les circumstàncies”. “Va ser un accident, sap greu que ara alguns partits i els antitaurins ho aprofitin en benefici propi”, lamenta. “És trist que no s’hagi actuat fins que ha passat alguna cosa greu, però ja era hora que es carreguessin els correbous”, opina una altra veïna, que prefereix que no es publiqui el seu nom al diari.

Diferents entitats animalistes han denunciat l’Ajuntament de Vidreres davant la conselleria d’Interior de la Generalitat. Per via administrativa -diuen que la jurídica seria massa lenta- i a la recerca de sancions exemplars. “No haver garantit la seguretat de les persones i dels animals al correbou de diumenge podria comportar una multa de fins a 150.000 euros”, assenyala la directora d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón. Retreu al consistori els ferits que hi va haver diumenge, i també el “bou mort a trets a la via pública, que podria haver ocasionat més ferits i alguna tragèdia”. Segons ella, “hi havia clares deficiències en les mesures de seguretat, la tanca era massa baixa i per això el toro la va poder saltar”. El toro es va escapar del recinte tancat i va pujar les graderies, on hi havia una gran quantitat d’espectadors, entre ells nens i gent gran. Després d’envestir unes quantes persones, es va acostar a la carretera, fins que va ser abatut a trets per la Policia Local.

“És una activitat anacrònica”

El grup municipal Vidreres Som Tots - ERC exigeix a l’equip de govern que elimini els correbous, “una activitat anacrònica”. La portaveu de la secció local d’ERC, Anna Clapés, demana al consistori que actuï “de manera ètica i conseqüent”. Per la seva banda, la portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, aposta per obrir un debat “profund i serè” sobre els correbous. “La societat demana una resposta i l’hi haurem de donar”, afegeix.

stats