ART

La Volta de Sant Narcís, de Girona al món

Creadors de diverses disciplines conflueixen en un clúster modest d’un barri molt actiu

Sant Narcís es va crear el 1952 seguint les antiquades directrius noucentistes de la casa barata i l’hortet, que curiosament van connectar amb el franquisme imperant. Poc després, durant el desarrollismo, s’hi van aixecar grans blocs d’habitatges als seus límits per acollir una població treballadora que malvivia enclotada en una Girona que encara estava lligada al riu Onyar. Després va anar acollint les diverses onades d’immigrants dels anys 90 per conformar una identitat pròpia que TV3 va popularitzar amb el culebró Secrets de família. El nou barri intercultural del segle XXI va anar perdent competitivitat amb les grans superfícies -que van acabar matant el comerç de proximitat- i amb una centralitat municipal que volia acaparar tota la vida social i cultural de la ciutat.

Tot i això, de mica en mica i sense fer gaire soroll, Sant Narcís s’ha convertit en el hub artístic i cultural de la ciutat, en un clúster on han convergit els interessos dels nous creadors i les autoritats municipals amb el Pla Especial de Sant Narcís, per fer visibles unes iniciatives que ja bullien en uns espais que fins ara estaven tancats. Així ha nascut La Volta, un projecte que s’ha convertit en el quilòmetre 0 de l’art i la creació de Girona i la rodalia, ubicat a la plaça de l’Assumpció. Un espai rectangular porxat amb parròquia, centre cívic i parc al mig, recuperat ara com a veritable centre neuràlgic d’aquest barri de poc ferro i molta volta catalana. La Volta, de fet, són dos establiments ubicats al número 22 i el número 25 de la plaça, on abans hi havia la famosa fleca Les Voltes, inaugurats el 12 de desembre.

Aquests dos espais es reparteixen la galeria, la botiga i els tallers oberts al públic (de dimarts a dissabte, de 10.30 a 13 h i de 16 a 19 h), que acullen les propostes vinculades a la creació dels artistes: Nearlyblack, ceràmica orgànica de Nuri Negre; Antic&Chic, decoració emocional de Cèlia Izquierdo i Marc Coromines; El Merkadillu, estampació, enquadernació, autoedició, il·lustració i disseny a càrrec de Pere Peña, Ferran Durà i Jan Barceló; Salvatge!, serigrafia i galeria d’art de Jofre Oliveras, Mateu Targa i Octavi Serra; La Capsa de Llum, fusteria i laboratori fotogràfic de Víctor Masferrer, i Casa’t a Casa, organització, disseny i producció de casaments i esdeveniments de Joana Viñas i Gal·la Miserachs.

Tot coordinat per l’entitat Fang, una xarxa de professionals de la comunicació adaptable per a projectes artístics amb Joanot Cortès al capdavant, sota el paraigua de Bòlit Emprèn, una iniciativa de l’Ajuntament de Girona que a partir d’una convocatòria oberta va seleccionar els sis projectes participants, que paguen un lloguer simbòlic . Segons Pere Peña, un dels artistes participants, “el barri vell és un mite, és per a turistes”. “Sant Narcís és el nou centre artístic de Girona, i la Volta neix amb vocació de donar a conèixer els artistes locals a fora, de Girona al món”, explica.