ESPECTACLES

L’adaptació circense de ‘Josafat’, a la Fira del Circ de la Bisbal

L’adaptació en clau de circ de Josafat, la novel·la modernista de Prudenci Bertrana, es va poder veure dimarts ben a prop de la catedral de Girona, a la plaça Pallol, i es tornarà a representar dissabte a la Fira del Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. És un espectacle que està girant per Catalunya i que ha rebut el Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ 2018. En paraules de la companyia Passabarret, es tracta de la “proposta més tècnica, musical i contemporània” que han fet fins ara. La companyia destaca el “joc d’equilibris” entre els dos protagonistes, Josafat i Fineta, que en l’adaptació per a circ fan balls sobre una perxa, jocs amb llançament de ganivets, teles aèries i la roda Cyr (un gran cercle d’alumini que gira amb l’artista a dins). També hi ha números de màgia, rul·lo americà (o taula d’equilibris) i acrobàcia. L’adaptació “desconstrueix la passió, la por, les contradiccions, les obsessions, els contrastos i la tragèdia d’aquest geperut de Notre-Dame català i dona com a resultat un relat breu, naïf i obert a un públic familiar”. Oriol Llop i María Cavagnero encarnen, respectivament, Josafat i Fineta, mentre que Guillermo Cides hi posa la música en directe.

El premi Zirkòlika consisteix en una gira valorada en 20.000 euros, ja que l’import del premi es destina a un descompte en la contractació de l’espectacle.

Altres adaptacions

Girona ja va estrenar fa cinc anys una altra adaptació de Josafat en format musical. L’adaptació dels textos la firmava Josep Pujol i la música era de Marc Timón, amb direcció escènica de Joan Solana. Fa un parell d’anys es va anunciar una adaptació cinematogràfica de la novel·la, que s’havia de rodar al campanar de Girona. De moment, no ha reeixit.

Més continguts de

El + vist

El + comentat