GASTRONOMIA

La collita de l’Oli de l’Empordà cau per la manca de pluja a l’estiu

La collita d’enguany de la denominació d’origen protegida (DOP) Oli de l’Empordà tindrà entre un 20% i un 30% menys de producció que l’any passat a causa de les poques precipitacions registrades durant l’estiu. Així ho preveu Simón Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, que atribueix el baix rendiment de la collita d’olives a la manca d’aigua en setmanes clau. Tot i que aquest any ha sigut especialment plujós -el més plujós dels últims deu anys a Catalunya-, les pluges abundants van arribar massa tard per a la producció d’oli.

Dissabte vinent es presentarà la collita d’aquest any al Mercat del Lleó de Girona, on es podrà tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP. Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, Masetplana, Trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i el Celler Cooperatiu d’Espolla. Els assistents a la presentació podran participar en una acció solidària que permetrà a la DOP donar cent litres d’oli al Banc dels Aliments. El tast es farà acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilitarà el Gremi de Flequers Artesans de Girona.

El xuixo, protagonista

Enguany el xuixo serà el protagonista de la presentació de l’oli. Qui vagi al Mercat del Lleó en podrà tastar, perquè se’n repartiran. Aquest dolç -fregit en oli- celebra el centenari a Girona, on va ser inventat. El crític gastronòmic Salvador García-Arbós, comissari de l’Any del Xuixo, explicarà la seva vinculació amb l’oli. La presentació també inclourà una actuació d’havaneres a càrrec de Neus Mar i Emilio Sánchez.