L’augment de contagis i la saturació dels CAP disparen la demanda de tests privats

Molts centres han incrementat entre un 20% i un 40% el nombre de proves a particulars

3 min
Dos professionals sanitaris fent una prova PCR a una pacient al CAP Gòtic de Barcelona

GironaL’explosió de contagis detectada les últimes setmanes no només s’ha notat en CAPs i hospitals. També els centres d’anàlisi que fan PCRs i tests d’antígens han vist com s'incrementava exponencialment la demanda de proves entre particulars. “Hi ha hagut un augment molt significatiu, entre un 30% i un 40% més”, afirma el director comercial de Teletest, Francesc Mestres, i ho corrobora la doctora i gerent del laboratori Eldine, Àngels Fortuño: “Tenim cada dia gent a la porta, amb molta pressa, demanant-nos que li fem una prova. Si abans els particulars representaven el 20% de les proves que fem, ara són entre el 40% i el 45%”. 

Als centres consultats van començar a registrar la crescuda entre la setmana de Sant Joan i l’última de juny. “La setmana del 28 vam començar a notar una acceleració important, i ara al juliol s’ha multiplicat d’una manera exponencial”, diu el doctor i gestor del Laboratori Global Medical Salou, Agustí Vendrell, que afegeix que la gràfica de proves sol·licitades ha anat seguint gairebé la mateixa tendència a l’alça dels contagis de Catalunya. I encara va créixer més amb el canvi en el protocol de Salut: des del dia 10 de juliol no es fan proves a contactes estrets que siguin asimptomàtics. “Hi ha gent que ens diu que els han derivat del 061 perquè als CAP ja no fan proves. Fins ara podíem agafar tothom que venia, però fa unes setmanes que hem hagut de demanar que tornin l’endemà, i això no ens havia passat mai des de l’inici de la pandèmia”, explica Fortuño. 

Joves i sense símptomes

La majoria de particulars que sol·liciten fer-se un test o una PCR són persones que són contactes de positius o que creuen que es podrien haver infectat després d’una festa o celebració, o d’una situació de risc. El perfil de sol·licitants respon a totes les edats, però especialment a menors de 30 anys, que no solen tenir símptomes o només de lleus però tenen càrregues virals molt altes.

“Els CAP només et fan la prova si tens símptomes, i molta gent prefereix fer-se una PCR o un test perquè vol saber si s’ha contagiat”, diu Mestres. O d’altres, com apunta Vendrell, se la volen fer perquè el fill va estar de colònies amb altres infants i va sortir un cas; o perquè han estat compartint habitatges turístics amb altres famílies o amics, i de cop han sabut que un dels integrats havia donat positiu. “Hi ha persones que troben que hi ha una resposta massa lenta per part de la sanitat pública, o que pateixen perquè ningú els ha trucat. I últimament també hi ha la percepció que l’atenció primària està desbordada i la gent ve molt més als centres d’anàlisi”. 

En aquest sentit, la gerent d’Eldine afegeix que “hi ha molts particulars que tenen una certa sensació d’inseguretat”. “Fins ara la salut pública feia proves a tothom, però ara ja no, i tenen por de tornar a la feina o de contagiar altres familiars i prefereixen sortir de dubtes”. Això també ha comportat una certa saturació dels seus laboratoris: “Entreguem els resultats dins dels terminis previstos. Però abans els entregàvem molt abans i ara arribem més justos per l’augment de la demanda”, assenyala el director comercial de Teletest. 

Proves per poder viatjar

Paral·lelament, també han detectat que s’ha incrementat la demanda de PCRs o tests d’antígens d’un altre perfil: els que volen viatjar, per anar de vacances o per feina, o turistes que volen tornar als seus països d’origen. “L’última setmana de juny vam tenir autobusos sencers de joves que marxaven de viatge de final de curs i necessitaven una prova negativa”, assegura Fortuño. En el seu laboratori també han patit el canvi de criteri de països com França, que, des de la setmana passada, demana als viatgers d’Espanya i Portugal que tinguin la pauta completa de vacunació o una PCR negativa de menys de 24 hores abans, en comptes de les 72 hores que establia fins ara.

“Ara també obrim els dissabtes al matí per facilitar-ho, però la normativa va canviant a cada país i a cada moment, i això també ens afecta”. També hi ha el cas d'usuaris que, a l’anar al laboratori, els alerten que són positius de coronavirus, i llavors necessiten un informe concret per poder demanar després el certificat digital que et permet viatjar per la Unió Europea. 

Ara bé, des d’aquest laboratori de Tarragona i les Terres de l’Ebre adverteixen que la variant delta no només és molt més transmissible, sinó que també dona més falsos negatius, per la seva experiència de les últimes setmanes. “Surt negatiu perquè la màquina no detecta virus, però quan comprovem el resultat veiem petites traces i avisem que han de repetir la prova. I, efectivament, al cap de dos dies donen positiu”. 

stats