Fotografia
Comarques Gironines 15/03/2021

Panoràmica de l'escena 'queer', el transformisme i la dissidència sexual de Barcelona

Isaac Flores mostra el projecte que li va valer el Premi Joves Fotògraf(e)s de la Diputació de Girona i INSPAI

2 min
Imatge del projecte "Identitats vàlides", d'Isaac Flores.

GironaDesprés d'haver deixat la seva professió com a fotògraf en el món de la moda, cansat de la "superficialitat i competitivitat" que hi regna, Isaac Flores (Barcelona, 1994) va prendre's una pausa de dos anys fins a tornar a agafar la càmera. Quan ho va fer, la va utilitzar per retratar els ambients d'oci per on ell es movia, el Raval de Barcelona i l'anomenat Gaixample. Era l'any 2017 i fins llavors ha documentat fotogràficament com ningú l'escena queer, el transformisme i la dissidència sexual de Barcelona. Una selecció de les nombroses imatges que des de llavors ha captat sobre aquesta temàtica es poden veure a la Casa de Cultura de Girona fins al 16 d’abril. Posteriorment, la mostra passarà a formar part del programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Girona i es podrà veure a Imaginària (Castelló de la Plana), al Festival OFF (Perpinyà), el Fine Art (Igualada), el Festival Mirades (Torroella de Montgrí), la Biennal Olot Fotografia, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs i el Festival Mitgeres (Valls), entre d’altres.

Titulat Identitats vàlides, el projecte d'Isaac Flores, que comprèn 30 imatges seleccionades entre el miler que ha captat en les nits d'oci entre els anys 2017 i 2020, va guanyar la novena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, convocat per la Diputació de Girona i INSPAI Centre de la Imatge. El jurat va destacar el fet que l'autor tracta un tema poc accessible per als fotògrafs i que ho "fa des d'una mirada personal i penetrant que evidencia la reivindicació de les persones que formen part del col·lectiu LGTBIQ+ a vestir-se i a mostrar-se com els plau". La comissió avaluadora també va tenir en compte la qualitat tècnica i de composició i enquadrament de les imatges.

Flores explica que li va sorprendre que el seu projecte hagués resultat guanyador del premi per la gosadia de les fotografies que hi va presentar, que documenten un món fora de la norma. "Són imatges que per a mi són ben normals i quotidianes, però entenc que poden incomodar i precisament això posa de manifest que "alguna cosa falla a la societat", indica el fotògraf.

Flores explica que Identitats vàlides no va néixer com un treball premeditat. S'enduia la càmera quan sortia de festa per prendre imatges i a mesura que anava acumulant-les va començar a "prendre consciència" que aquell seguit d'imatges tenien un fil narratiu i reivindicatiu. Flores va realitzar sessions fotogràfiques en exteriors, amb llum natural, aplicant la metodologia de la fotografia clàssica i la fotografia de moda, i combinant diferents formats: digital, analògic i polaroid.

stats