Comarques Gironines 12/05/2018

El jutjat de Girona que investiga les càrregues de l'1-O obre la porta a intervenir les converses de la Guàrdia Civil

La jutge demana aclarir quines ordres va donar la Delegació del govern espanyol als agents

Ara
2 min
Una dona és retirada per la força per la policia a Sant Julià de Ramis.

GironaEl jutjat d'instrucció número 2 de Girona que investiga les càrregues policials durant l'1-O a Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva ha obert la porta a investigar les converses de la Guàrdia Civil durant l'operació per evitar el referèndum de l'1-O.

L'acusació popular, exercida pels tres ajuntaments, sol·licita que els Mossos d'Esquadra portin a terme "les gestions necessàries per obtenir la transcripció i les gravacions de les comunicacions realitzades entre els agents de la Guàrdia Civil i els centres operatius i comissaries" durant l'1 d'octubre. No obstant això, abans d'admetre aquesta diligència la jutge vol escoltar els arguments de la fiscalia.

La interlocutòria de la jutge també reclama aclarir quines instruccions va donar la Delegació del govern espanyol a les forces de seguretat, que van ser els responsables d'aquestes ordres i per què els agents van escollir col·legis electorals determinats a l'hora de fer les càrregues.

A més, també admet a tràmit la majoria de diligències que sol·licitava l'acusació, com la identificació dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que s'aportin les imatges de diferents mitjans de comunicació i el vídeo de la càmera Go Pro que la Policia Nacional va perdre durant l'actuació al Col·legi Verd de Girona.

Finalment, la jutge reclama, a la sala penal del Tribunal Superior de Justícia, l'informe policial que va emetre el coronel Diego Pérez dels Cobos, encarregat de la coordinació policial durant l'1-O.

Tot plegat, en una interlocutòria en què la jutge ha admès formalment a tràmit la querella per un presumpte delicte de tortures i un altre de lesions, però ha descartat el delicte contra els drets individuals.

L'acusació popular, representada pel col·lectiu d'advocats Dret a Defensa de Girona, ha valorat molt positivament l'escrit de la jutge perquè "permetrà avançar en la investigació i en la querella". El seu portaveu i un dels advocats, Albert Carreras, també ha assegurat que "és molt important" que s'hagin admès la majoria de proves que han sol·licitat i creu que les declaracions dels més de 200 afectats han sigut "claus" per aconseguir-ho.

stats