MÈDIA
Comarques Gironines 20/03/2015

Els gurus catalans de la xarxa es reuneixen a Girona

La Catosfera 2015, que comença avui a La Mercè, debatrà sobre internet com a estructura d’estat

Josep Pastells
2 min
La darrera edició de la Catosfera es va dur a terme fa dos anys a Granollers.

GironaGirona acull per primer cop la trobada anual dels gurus catalans de la xarxa, que des d’avui fins al dia 28 reunirà trenta-sis protagonistes que participaran en una vintena d’activitats centrades en el leitmotiv de les jornades d’enguany: Internet com a estructura d’estat. La Catosfera 2015 seguirà aquest fil conductor en àmbits tan diversos com la cultura, el turisme, la comunicació, la projecció internacional, la legalitat i els videojocs.

Debats en profunditat

El plat fort del programa són els debats en profunditat que es duran a terme avui i demà a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè. En el debat inaugural d’aquest divendres a les set de la tarda, Imma Tubella, catedràtica de comunicació de la UOC, compartirà taula amb Albert Castellón (Moritz i Parlem) i Pep Salazar (Mobile World Capital).

Demà, a les 10.30, Santi Ribera, director de la Fundació puntCat, dialogarà sobre el domini .cat amb Josep Maria Miret, director de comunicació del RACC. A les 11.45 David Darnés, de la multinacional francesa creadora de vídeojocs Ubisoft, parlarà d’oci i entreteniment a la xarxa amb Gina Tost (Generació Digital). A més, Benjamí Villoslada, cofundador de Meneame.com, debatrà a les 13 hores sobre legalitat a internet amb l’advocat Carlos Sánchez Almeida. Totes tres xerrades les moderarà Enric Borràs, de l’ARA.

A les 16 hores Adam Barnes, analista web de Vueling, explicarà el model de negoci del turisme 2.0 en presència de Joan Ribas de Pouplana, president de l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (Aenteg), i a les 17.15 el filòsof Bernat Dedéu i el director del Club Tr3sc, Miquel Curanta, analitzaran com internet ha canviat l’accés a la cultura i el seu consum.

La jornada de dissabte finalitzarà amb la taula rodona Comunicació i nous formats de periodisme. La moderarà Isaac Salvatierra, periodista de l’ARA, i hi intervindran Elisenda Rovira (Mèdia.cat), Maiol Roger ( El País ), Germà Capdevila (Esguard) i el periodista Oriol Lladó.

Totes les taules programades podran seguir-se per streaming a través de la web de la Catosfera o mitjançant Twitter amb l’etiqueta #catosfera. Avui i demà La Mercè acollirà l’exposició El procés en 10 imatges d’èxit, dins i fora de la xarxa, de Jordi Calvís. A més, l’empresa 3D PrintCat farà una mostra d’impressions 3D amb la GIBOX, la primera impressora 3D dissenyada i fabricada a Girona.

Activitats complementàries

Entre les activitats complementàries destaquen la taula rodona que se celebrarà a la Facultat de Lletres de la UdG -dilluns 23, 12 h- amb el títol La Universitat connectada: oportunitats i riscos de la comunicació digital al món acadèmic, i l’exposició Portades de l’ARA. Quatre anys de periodisme creatiu a la Biblioteca Carles Rahola, que serà inaugurada el divendres 27 a les set de la tarda pel periodista Xavier Bosch.

La Catosfera es clourà el dissabte 28 amb tres activitats participatives: un taller de traducció de programari lliure a càrrec de SoftCatalà, una cryptoparty -un taller per instal·lar, configurar i fer servir les eines bàsiques per navegar de manera responsable- organitzada per ISOC-Cat i una viquimarató organitzada per Amical Viquipèdia amb l’objectiu d’ampliar i completar les biografies dels personatges del llibre Sobirania.cat, del periodista Saül Gordillo (El Periódico ).

stats