ENSENYAMENT
Comarques Gironines 07/10/2021

El sector del metall ataca la llei franquista que entrebanca la FP

ACN / ARA
2 min
Un treballador de la secció de mecanització de l’empresa Comexi,  amb seu a Riudellots de la Selva.

GironaLes empreses gironines del metall critiquen que una llei franquista els impedeix formar i contractar estudiants de FP que siguin menors d’edat. La situació no és nova, però s’ha agreujat perquè el sector té feina i, com que no hi ha prou mà d’obra, ha de rebutjar comandes. La llei, que data del 1957, diu que els joves d’entre 16 i 18 anys no poden fer servir maquinària que impliqui riscos laborals. Això ja frena que les empreses els agafin per fer pràctiques, perquè no se la volen jugar. “Però si els contractes, fins als 18 anys no poden fer res més que escombrar el taller”, critica el gerent de Metall Girona, Ferran Sellabona. “A punt d’entrar al 2022, una llei així no té cap sentit”, afegeix el president de la patronal, Manel Xifra.

Arreu de les comarques gironines hi ha més de 600 empreses metal·lúrgiques. El sector és ampli, i inclou des de petites serralleries fins a grans fabricants de maquinària i mecanització, passant per foneries, empreses de tancaments i instal·ladors de PVC i alumini. D’aquestes empreses, 250 s’agrupen sota el paraigua de la patronal Metall Girona. Aquí hi ha les grans indústries, que concentren el gruix dels treballadors (la patronal en suma entre 7.500 i 7.700). El gerent de Metall Girona explica que al sector hi ha feina, i que “si ara mateix tinguéssim entre 350 o 400 treballadors formats, al cap d’una setmana tots estarien treballant en alguna empresa”.

El president de Metall Girona explica que, precisament, hi ha directives europees que permeten que els menors a partir de 14 anys puguin treballar quan és necessari per a la seva formació. “Si és amb finalitats formatives, poden estar en entorns industrials”, diu Manel Xifra. Metall Girona reclama que l’articulat d’aquest decret llei es modifiqui.

stats