DOCUMENTAL D’ENTREVISTES
Comarques Gironines 24/10/2014

El sobiranisme vist per la tercera edat

Persones de 70 a 94 anys, l’eix d’‘Història d’un futur’

Jordi Carreras
2 min
Josep Vinyet és un dels protagonistes. A l’esquerra, Maria Dolors Duocastella, que va morir poc després de participar-hi.

GironaEntre les propostes que estan sortint en els últims temps relacionades amb el procés sobiranista, fa poc s’ha estrenat a Girona el documental Història d’un futur, de Marc Clarió i Bernat Garrigós, que han dut a terme amb l’ajut d’un equip de professionals compromesos. El que en un principi havia de ser un vídeo d’uns 15 minuts per penjar a YouTube es va convertir en un documental d’una hora.

Els protagonistes són vuit persones d’entre 70 i 94 anys de les comarques de Girona i Barcelona, que parlen del seu passat, del moment que viu el país i del futur que li espera si assoleix la independència. “La gent gran no sempre té la raó, però sí que tenen les seves raons, i volíem saber com veuen ells el moment que vivim tots”, diu Clarió, director del documental. “Una de les lliçons que ens han donat és la gran il·lusió que tenen per aquest futur i les ganes de viure’l”, afegeix Garrigós.

Van escollir els protagonistes a partir de coneixences i sense haver de buscar massa: “Vam triar en funció d’un passat que ens va semblar interessant -explica Garrigós- i hi ha una mica de tot. Des d’un home que de jove va lluitar voluntari amb el terç de requetès Cristo Rey al bàndol franquista a un altre que els anys 70 va col·laborar amb el PSUC, passant per una monja o per la filla d’un exiliat republicà que viu a Perpinyà i confia en la reunificació de Catalunya”.

Dret a decidir, sense discussió

“Tots defensen el dret a decidir dels catalans, més enllà de l’opció que cadascú acabi votant”, afegeix Garrigós. Alguns dels protagonistes són dels que van canviar de parer durant la confecció i posterior retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional. “És el cas de Paco Martínez, que havia militat a la federació del PSOE, se sent espanyol i avui és un militant actiu de Súmate, però no és l’únic”, diu Clarió. L’actriu Montserrat Carulla també hi participa llegint un poema d’una de les protagonistes, Maria Rosa Marmé. Entre els entrevistats, Maria Dolors Duocastella, de Terrassa, va morir 19 dies després de participar en el documental, amb 88 anys.

Documental per al debat

Història d’un futur s’exhibeix de manera gratuïta en casals d’avis, ateneus i altres locals socials, i s’ha posat a disposició de l’Assemblea Nacional Catalana, d’Òmnium i dels partits perquè el difonguin com vulguin. “No volem exhibir-lo en grans sales. Preferim fer-ho en espais més petits i que després de cada projecció s’estableixi un col·loqui amb els assistents”, explica Clarió, que afegeix que els pocs beneficis que hi pugui haver es donaran a l’ANC: “És un projecte que brindem al país”, afirma.

Història d’un futur ha tingut un pressupost de 4.000 euros, una part dels quals es van recollir mitjançant el micromecenatge, i cap dels que hi han treballat ha cobrat res. El documental ja s’ha exhibit a Hong Kong, on l’assemblea local de l’ANC va organitzar una projecció. Més informació a www.hdfutur.cat.

stats