TURISME
Comarques Gironines 09/01/2020

El turisme busca acords al territori

Cinc jornades transversals marcaran línies de creixement consensuades

Ara / Acn
3 min
Imatge de la platja de Lloret de Mar, una de les que hi ha en aquest municipi de la Costa Brava, on es tancarà el cicle de trobades sobre turisme.

GironaEl sector turístic de les comarques gironines vol analitzar, d’acord amb administracions, agents socials i entitats, els reptes de futur que hi ha a la demarcació per fer un pla estratègic consensuat. En cinc debats, que promou la Taula Gironina del Turisme, es tractaran temes com ara el compromís del sector amb la societat, el territori i el medi ambient. Les trobades començaran el 30 de gener a Girona analitzant l’oferta turística actual. Els organitzadors han remarcat que hi han “involucrat tots els nivells de l’administració pública” perquè es facin seus els compromisos que surtin dels debats. La intenció és que les administracions s’hi sentin implicades i es comprometin a facilitar el desplegament de les conclusions.

Per aquest mateix motiu, els debats se centraran en diferents aspectes com ara la relació que ha de tenir el turisme amb el medi ambient o amb l’urbanisme i l’arquitectura, i també quin tipus d’allotjaments hi ha a la demarcació i quina oferta turística es pot aconseguir.

Fortaleses i febleses

La primera de les trobades serà a Girona el 30 de gener en una jornada que tindrà la participació de la consellera d’Economia i Coneixement, Maria Àngels Chacón, i l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, entre d’altres. En aquest primer debat es farà una anàlisi de les fortaleses i febleses del sector avui dia. En la segona taula, el mateix 30 de gener, es parlarà dels tipus d’allotjament turístics que hi ha a les comarques gironines.

La segona jornada es farà el 26 de febrer a Roses (Alt Empordà) i tractarà la relació del turisme amb el paisatge i el medi ambient. El tercer debat, el 19 de març, tindrà com a seu Olot i se centrarà en la importància de l’arquitectura dins del sector. El 29 d’abril es farà una nova jornada a Platja d’Aro per reflexionar sobre l’impacte del turisme en l’economia gironina i el 28 de maig es tancarà el cicle a Lloret de Mar (Selva) per parlar dels reptes de futur i exposar les conclusions dels debats previs.

El degà de la Facultat de Turisme de la UdG, Joaquim Majó, destaca que els debats ajudaran a explicar “com som i per què som com som”. Majó avança que al llarg d’aquests cinc mesos de debats es tractaran “un centenar de temes”, tots vinculats al món turístic. Aquests temes han de posar les bases del pla estratègic que es durà a terme més tard i marcarà les línies d’actuació de tot el sector en els anys vinents.

La qualitat del turisme

Jordi Martí, president d’aquesta Taula Gironina del Turisme, avança que alguns dels principals reptes que caldrà resoldre són “la qualitat del turisme” i la “desestacionalització” de la demarcació. Sobre aquest últim àmbit destaca que ja s’hi està treballant, però és difícil perquè “els calendaris escolars manen”. De tota manera, el president de la Taula ha remarcat que l’objectiu és “ser atractius fora de la temporada”. Una altra de les preocupacions és buscar la qualitat i l’excel·lència per mantenir l’atractiu de les comarques gironines enfront d’altres destinacions, però sempre amb un creixement acordat amb el territori.

La degana d’Econòmiques a la UdG, Anna Garriga, incideix en la importància de fer un seguiment del sector turístic a la demarcació: “Igual que a Catalunya interessa fer-ho amb la indústria perquè suposa un 20% del PIB, a Girona ens interessa fer-ho sobre el turisme perquè en algunes zones representa més d’un 20% del PIB”.

De Joan Roca a Isona Passola

A cada sessió hi haurà un convidat de prestigi que farà una conferència inaugural. Entre els convocats destaquen el cuiner Joan Roca, la directora de cinema i productora Isona Passola, l’economista Joan Cals o el premiat despatx d’arquitectes olotins RCR.

stats