L’ATA reclama al Govern un registre de gestors d’apartaments turístics per combatre l'intrusisme

L'associació recorda que no és obligatori estar registrat per poder dedicar-se professionalment al lloguer turístic i que això comporta una "manca de garanties" en els serveis oferts

La junta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) ha reclamat a la Generalitat de Catalunya la creació d’ un registre d’empreses gestores d’apartaments turístics. Consideren que això els ajudaria a combatre l’intrusisme en el sector, donat que actualment qualsevol persona es pot dedicar al lloguer turístic. Això fa, al seu entendre, que sigui difícil de controlar la "professionalitat" del servei i del producte que s'ofereix al client.

A més a més, recorden que la distinció de professionalitat de les empreses gestores d’apartaments turístics o habitatges d’ús turístic únicament la poden rebre si formen part d’una associació que les representi. Ara bé, la no obligatorietat de formar part d'una associació i la de no estar registrat, " deixa les portes obertes a la competència deslleial i a la manca de garantia de serveis oferts als clients", segons ATA. També reclamen més esforços per combatre les pràctiques il·legals.

Del total d'associats que aplega l'Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA), el 61% són agències intermediàries que gestionen el 76% dels habitatges d’ús turístic que estan sota el paraigües de l’entitat. L'empresa gestora d’apartaments turístics professional fa d'intermediària entre el propietari i el client. Entre les funcions que assumeix, hi ha la gestió dels contractes i reserves, el manteniment de l'apartament, garantir que l'apartament disposa de tots els documents que obliga la normativa, així com el cobrament i liquidació de la taxa turística, entre d'altres.

Des de l'ATA, consideren que aquest registre que reclamen a la Generalitat ajudaria a reconèixer la figura del gestor d’apartaments turístics i també les obligacions que els imposa l’administració. A les empreses gestores la llei les considera quasi responsables solidàries de tot, però no li atorga drets, només obligacions. És per aquest motiu que l’ATA també reclama a l’administració que faci arribar als gestors una còpia de totes les notificacions que reben els propietaris.

L’ATA considera " imprescindible" aquest registre perquè no es continuï "posant al mateix sac" els professionals i els intrusos. L’entitat insisteix que la Generalitat hauria de destinar més esforços a perseguir les pràctiques il·legals i es queixa que les inspeccions que porta a terme l’administració "estan enfocades a controlar si els apartaments que estan legalitzats tenen visible el número identificatiu a la publicitat del seu aparador enlloc de exercir una contundent lluita contra l’intrusisme".

El + vist

El + comentat