Comarques Gironines 01/07/2017

Les dues víctimes de l'explosió a l'embarcació de Cadaqués eren dins la cambra hiperbàrica

Dels tres tripulants, dos tenien llicència per extreure corall

Ara
2 min
La Guàrdia Civil remolcant l'embarcació a Cadaqués

CadaquésL'embarcació dels corallers, anomenada 'Trepa', feinejava pel cap de Creus aquest divendres al matí quan, per causes que s'estan investigant, hi ha hagut una deflagració a dins de la cambra hiperbàrica que duien a bord per fer la descompressió després de les immersions.

A dins la cambra hi havia dos homes, un de 60 anys que ha mort i un de 25 que ha patit ferides de gravetat. Té cremades al cos i un helicòpter medicalitzat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) l'ha traslladat a l'Hospital de la Vall d'Hebron. El tercer tripulant (pare del jove que ha resultat ferit) ha guiat el vaixell fins a la cala de Portlligat. Segons ha explicat un testimoni, Verònica Martín, l'embarcació ha arribat a gran velocitat i ha ancorat a la sorra.

L'avís l'ha donat una embarcació de bandera francesa que hi havia a la zona i ha alertat el servei Cross Lagarde del seu país, que, alhora, ha traslladat la incidència el Centre de Coordinació de Salvament Marítim de Barcelona. La comandància de Roses de la Guàrdia Civil ha rebut l'avís cap a les onze del matí.

La Policia Judicial i els GEAS han obert una investigació. La Guàrdia Civil ha començat a recollir indicis per esclarir les causes del sinistre i elaborar l'informe tenicopolicial per enviar-lo al jutjat de guàrdia de Figueres, que ha assumit la investigació. Els agents determinaran què ha causat la deflagració a dins de la cambra, on en aquell moment hi havia la víctima mortal i el jove que ha patit ferides greus.

El director general de Pesca, Sergi Tudela, ha explicat que dos dels tres tripulants de l'embarcació tenien llicència per extreure corall. "Eren pescadors de la confraria de Roses", ha detallat. Un d'ells, la víctima mortal, tenia permís per extreure corall en aigües interiors. "L'atorga l'administració catalana i és per pescar a la zona més costanera", ha explicat.

La víctima mortal era un dels cinc pescadors amb permís per pescar corall. Tudela ha recordat que l'any que ve hi haurà una moratòria de 10 anys per extreure l'espècie i que aquest any ja havien reduït a la meitat el nombre de llicències que atorgaven altres anys. "Era una de les cinc llicències que teníem concedides a Catalunya", ha exposat.

L'altre tripulant, en canvi, tenia llicència per a aigües exteriors, un permís que és de competència estatal. Segons Tudela, les inspeccions sobre l'estat de les cambres hiperbàriques correspon a Capitania del Port. "Els pescadors estan sotmesos a situacions difícils i necessiten passar per un procés de descompressió, i per això n'hi ha que porten cambres hiperbàriques a l'embarcació", ha explicat.

stats