EDITORIAL

La comissió de Son Espases serveix

Tot i haver creat poques expectatives, està posant de manifest nombrosos dubtes per l'actuació del PP en la selecció del solar i l'adjudicació de l'hospital

La comissió d'investigació de Son Espases, que havia creat molt poques expectatives inicialment, està servint per rememorar les formes de fer d'una època, les pressions i els moviments que es produïren entorn del dubtós procés seguit pels populars en l'elecció del solar i l'adjudicació de l'hospital. Però fins aquest dilluns no havia servit per aclarir una situació que ja s'intuïa per com es presentaven els fets: que la decisió de fer l'hospital a Son Espases no va ser tècnica sinó política.

Segons ha declarat un tècnic d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, ara jubilat, va ser per ordre del llavors tinent de batle d'Urbanisme, Javier Rodrigo de Santos, que es va introduir el solar de Son Espases entre les possible ubicacions i que aquest emplaçament era el millor tècnicament dels quatre que s'acabaren plantejant també per indicacions polítiques. El socialista Toni Diéguez fa una comparació que pot servir per aclarir què va passar: compara el procés d'elecció del solar amb una roda de reconeixement policial en la qual se situa una persona amb molt mal aspecte i tres d'immaculades i apunta que estaria clar qui té més opcions de sortir.

Fins aquest dilluns hi havia tres grans preguntes que no s'havien contestat: qui decideix descartar la reforma de Son Dureta i fer el nou hospital en un nou emplaçament; qui situa el solar de Son Espases entre les possibles ubicacions a elegir; i per què s'atura el procés d'adjudicació de l'hospital realment i es canvia el guanyador del concurs. Sabem que és el PP qui decideix abandonar la idea de Son Dureta per fer l'hospital en un altre lloc i sabem que és l'extinent de batle d'Urbanisme, Javier Rodrigo de Santos, qui situa Son Espases entre les opcions a elegir, segons l'extècnic municipal Juan Seguí, que també ha posat sobre la taula que les decisions les prenia una comissió política dependent del Govern de Jaume Matas.

El cas és que a mesura que es desenvolupen les compareixences en la comissió d'investigació cada vegada s'entén manco a què juga el PP i per què ha permès que es creàs quan és evident que la seva gestió en el passat no en surt precisament ben parada. També s'evidencia que els populars no han plantejat bé la tasca en la comissió. A l'hora de qüestionar la gestió del PP en el procés de selecció del solar i d'adjudicació de l'hospital ha estat determinant l'aportació de tècnics i funcionaris. I en canvi, quan ha arribat l'hora de passar revista a la gestió posterior del Pacte no hi ha hagut ningú que hagi seguit el PP en el seu discurs acusatori, entre altres coses perquè els citats a declarar eren càrrecs polítics del Pacte.

El + vist

El + comentat