Armengol justifica el pont de Son Espases com la solució a un “desastre” d’ubicació

Defensa el projecte per motius tècnics i recorda que el PP va adjudicar l’hospital sense accessos

La portaveu del PSIB, Francina Armengol, ha recordat a la Comissió d’Investigació de Son Espases que quan ella va arribar a la presidència del Consell el juny de 2007 no hi havia cap projecte d’accessos a l’hospital perquè el segon cinturó i el metro del PP no hi passaven. Davant aquesta “herència letal” del PP, els tècnics de la institució varen projectar el pont d’accés actual, que ha definit com la “solució al desastre inicial”, referint-se a la ubicació de Son Espases que, segons ella, és una mala ubicació, “sempre serà un desastre tenir l’hospital allà” i “si no haguessim trobat recursos i fet els accessos mai hauria estat connectat”.

En la seva compareixença, la socialista ha considerat “absolutament irregular” el procés d’elecció de Son Espases i d’adjudicació de l’hospital, ha criticat que s’adjudicàs sense accessos i que fos fruit d’un “canvi de cromos” entre PP i UM a canvi de permetre també el projecte d’urbanització de Can Domenge. “La foto d’aquella legislatura és que els dos presidents estan a la presó”, ha dit referint-se a l’expresident Jaume Matas i a l’expresidenta Maria Antònia Munar. “Es contractava molta obra pública i molt cara”, ha afirmat i el socialista Antoni Diéguez ho ha relacionat amb el cobrament de comissions.

L’expresidenta insular ha recordat que es varen cercar solars alternatius al de Son Espases quan el Pacte va arribar al poder i va aturar temporalment les obres. I ha recalcat que si es va optar per continuar les obres a Son Espases era perquè la indemnització era inassumible perquè no es podia traslladar la concessió a un altre lloc i perquè hi havia una necessitat ciutadana de fer l’hospital.

Retrets

El PP li ha retret de forma insistent que s’hagués fet el pont de Son Espases sense un informe d’impacte ambiental, que s’hagués fet una actuació molt impactant quan el Pacte defensava la protecció de La Real i que s’hagués hagut de pagar un sobrecost de gairebé dos milions d’euros per aquesta infraestructura. El popular Carlos Veramendi ha denunciat que es va acabar fent un “scalextric” que feia 30 anys que no s’havia construït enlloc.

Armengol ha defensat que si no es va demanar l’informe d’impacte ambiental és perquè cinc tècnics del Consell així ho van defensar en base a la legislació vigent i ha retret al PP que no hagués qüestionat el pont ni quan es va projectar ni quan es va construir i tampoc l’hagués recorregut, com si que va fer amb la via connectora (el segon cinturó) que es va haver de suspendre perquè el PP denunciava que es feia sense informe d’impacte ambiental i de forma fraccionada, dues situacions que s’han mantingut quan l’actual Consell del PP ha reprès les obres.

La socialista ha defensat que es va optar per la via més ràpida per garantir accessos a l’hospital en el moment de la seva obertura, l’octubre del 2010. I ha advertit que ha solucionat els problemes d’accessos fins al punt que el PP no ha previst cap altra actuació, malgrat que el Pacte l’hagués previst. Respecte als modificats al contracte del pont, els ha justificat tècnicament i ha afegit que, si tinguessin irregularitats com les que denuncia el PP, l’actual Consell governat pels populars no hauria pagat aquest sobrecost com ha acabat fent.

El PP també li ha retret les “presses i la improvisació” en la construcció del pont quan no s’inicia fins dos anys després que el Pacte arribàs al poder i ho ha atribuït a les baralles del Pacte amb el segon cinturó. Al mateix temps, ha denunciat que tampoc es feu un estudi arqueològic quan a la zona hi ha tres BIC. Armengol ha justificat que s’inicien les obres després de signar el conveni de carreteres amb el Ministeri de Foment que garantís els recursos, després de modificar-lo per a que fos el propi Consell qui pogués fer les obres i després de modificar el pla de carreteres per preveure els accessos que no hi eren i canviar la via connectora. La socialista ha recordat que el Govern del PP va començar les obres de l’hospital i va fer els fonaments sense fer cates arqueològiques.