COMISSIÓ DE SON ESPASES

Florentino Pérez a la comissió de Son Espases: "S'equivoquen de persona"

El president d'ACS esbronca el Parlament per videoconferència, diu que no sap res de l'hospital i nega que Matas li demanàs doblers a canvi d'adjudicar-l'hi

El president d'ACS, Florentino Pérez, ha assegurat davant el Parlament balear que no sap res de Son Espases i no només no ha aportat cap element a la investigació que es porta a terme, sinó que ha esbroncat contínuament els parlamentaris per haver-li fet perdre el temps obligant-lo a comparèixer. "Si volien clarificar res, s'han equivocat de persona", ha advertit reiteradament Florentino Pérez, que hi ha afegit que el fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach, també es va confondre quan el va cridar a declarar perquè la persona que hauria d'haver citat és el responsable de Dragados, que és qui s'adjudicà l'hospital. El també president del Reial Madrid s'ha mostrat ofès constantment perquè considerava que no havia de comparèixer ni per videoconferència, com ha fet. Però de l'ofensa ha passat a la indignació quan li han preguntat si l'expresident Jaume Matas li havia demanat doblers a canvi de l'adjudicació de Son Espases a l'empresa Dragados, que forma part del seu grup, un extrem que ell ha considerat "absolutament fals".

La compareixença de Florentino Pérez, més enllà de donar repercussió estatal a la comissió d'investigació, no ha servit per aclarir res. Només per evidenciar que el compareixent ha interpretat la seva citació com una mena d'acusació i ha considerat que no li havien de fer perdre el temps cridant-lo a declarar. Tot això, amb un to que sovint ha semblat de tertúlia esportiva i que en alguns moments ha sonat prepotent perquè el compareixent s'ha esplaiat explicant les magnituds globals del seu càrrec i l'extensió mundial dels seus interessos empresarials per justificar que no podia estar pendent d'una obra com la de Son Espases, de la qual ha dit que no sabia res de res. El màxim responsable del grup constructor ha qüestionat reiteradament la solidesa dels arguments emprats pels diputats de l'oposició per justificar la seva presència, però des del moment que aquests li han començat a demanar per una suposada exigència de comissions per l'adjudicació de Son Espases Florentino Pérez ha elevat el to de l'esbroncada.

El portaveu socialista Toni Diéguez li ha demanat per un suposat dinar amb l'empresari Miquel Fluxá en un restaurant de Madrid al qual hauria aparegut Matas i no l'hauria saludat perquè li reclamava 10 milions d'euros per adjudicar-li l'hospital i la portaveu de MÉS, Fina Santiago, li ha preguntat si Matas li hauria exigit nou milions d'euros per Son Espases en el seu vaixell Pitina. A la primera pregunta, Florentino ha respost que era "absolutament fals" i ha assegurat que mai no havia parlat amb Matas "ni d'obres ni de concursos ni de res en particular". Ha reconegut que el coneixia, que l'havia saludat a llotges de camps de futbol, però ha dit que no se'n considerava amic. "Conec el senyor Matas igual que conec el president de la República de Colòmbia", ha afirmat. Amb la segona pregunta, en canvi, el president d'ACS ha assegurat sentir-se "dolgut" i "ofès" i, fins i tot, ha advertit la diputada de MÉS que revisaria les actes perquè no ho havia interpretat com una pregunta sinó com una afirmació. "La meva honorabilitat està per sobre de tot" i "no em fiqui a mi dins sacs en què no vull estar", li ha dit.

Davant les exigències de Pérez que els diputats de l'oposició justificassin la seva citació, aquests li han acabat recordant que el fiscal Anticorrupció també el va citar i l'han advertit que, si ho va fer, seria per algun motiu. "S'han equivocat de persona", ha insistit, perquè la persona que haurien d'haver citat és el president de Dragados, "i al fiscal li vaig dir exactament el mateix". "Supòs que d'aquella confusió deu venir aquesta", ha sentenciat.

"No sé res de res, no conec res, mai en la meva vida no he entrat en un departament de la comunitat i som aquí perquè nom Florentino Pérez i som conegut", ha asseverat al Parlament el també president del Reial Madrid, qui ha repetit fins a la sacietat que no tenia res a veure amb Son Espases i que no sabia res del procés d'adjudicació de l'hospital. En diversos moments ha reconegut que havia estiuejat a Balears fins al 2011 –quan va morir la seva dona– i ha dit que no volia venir a Mallorca "per temes personals". Ha assegurat que sempre havia associat Mallorca amb descans i que mai no s'havia reunit per feina amb cap autoritat d'aquí ni havia visitat oficines de la Comunitat Autònoma o de l'Ajuntament.

Florentino Pérez ha apuntat en diverses ocasions que ACS és un grup que té més de mil empreses, una de les quals és Dragados –l'adjudicatària de Son Espases–, però aquesta té els seus propis òrgans de direcció independents i ell no hi té res a veure. Ha apuntat també, en un to que ha traspuat certa prepotència, que ACS és l'empresa del seu ram més gran del món, que té 250.000 empleats i que factura 38.000 milions d'euros a 78 països i hi ha afegit que no podia estar pendent de les més de 10.000 obres que les empreses del seu grup fan cada any. "Tinc una agenda molt complicada i quan acaba el dia aquí comença a Austràlia, on tenim el 30% de la facturació", ha arribat a dir. Quan l'oposició li ha plantejat que Juan Miguel Villar Mir, el president d'OHL, va comparèixer sense queixar-se i va donar explicacions, ell ha contestat que el grup de Villar Mir és deu vegades més petit que el seu.

El + vist

El + comentat