El Parlament avala la gestió de Matas a Son Espases i du a Fiscalia la del Pacte

La majoria del PP aprova les seves conclusions sobre la comissió d'investigació

El Parlament balear ha assumit aquest dimarts, amb els vots a favor de la majoria absoluta dels populars, les conclusions sobre la Comissió d'Investigació de Son Espases que ha fet el propi PP, unes conclusions en les quals es passa per sobre de la gestió feta per l'expresident Jaume Matas en relació a l'hospital i, en canvi, es posa èmfasi en l'actuació posterior del Pacte, que es considera irregular en diverses qüestions i que ara s'enviarà a Fiscalia.

Les conclusions assumides pel Parlament, amb el rebuig de PSIB i MÉS -que han emès vots particulars-, suposen un aval a la gestió feta per Matas tant pel que fa a la selecció del solar com a la posterior adjudicació de l'hospital. En els 113 folis de conclusions, en cap moment s'apunta que s'hagin pogut produir irregularitats en la gestió del PP, tot i que aquestes s'investiguen judicialment, i només es “constata la necessitat que les diligències d'investigació obertes amb relació al procés d'adjudicació de l'hospital de Son Espases segueixin el seu curs amb la màxima celeritat possible". També s'obvia la compareixença de l'extresorer del PP espanyol Luis Bárcenas i només es dedica un curt paràgraf a apuntar que els tres principals responsables del procés, l'expresident Jaume Matas, l'exconsellera de Salut Aina Castillo i l'exdirector de l'IB-Salut Sergio Bertrán, tots tres del PP, haurien d'haver declarat davant la comissió d'investigació en lloc d'acollir-se al dret a no fer-ho.

Dels 113 folis de conclusions, 21 són per defensar la gestió del PP a Son Espases, que és la que s'investiga judicialment, i 67 són per qüestionar la del Pacte, amb l'objectiu que en endavant també s'investigui judicialment. Segons les conclusions aprovades, s'haurien produït irregularitats i sobrecostos en el modificat de la concessió de l'hospital que va fer el Pacte. També es denuncia el lloguer i el condicionament d'un espai per a oficines devora Son Dureta. S'aprecien conductes "il·lícites" en diversos fraccionaments de contractes, entre els quals n'hi ha un per a una persona vinculada personalment a un alt càrrec, i la contractació d'empreses que tenen o han tingut "relació" amb càrrecs públics, com també un conveni amb els sindicats que no tindria sentit. Finalment, s'assenyalen nombroses irregularitats lligades al pont d'accés a Son Espases. Totes aquestes suposades irregularitats es trametran ara a Fiscalia.

En el debat parlamentari, el portaveu dels populars a la Comissió, Carlos Veramendi, ha apuntat que totes aquestes suposades irregularitats expliquen perquè “el PSIB tenia tanta por a que s'investigàs” la gestió del Pacte. “És moment que alguns que estan aquí presents assumeixin les seves responsabilitats”, ha sentenciat.

Els portaveus de l'oposició a la comissió, en canvi, han rebutjat les conclusions perquè consideren que no reflecteixen la realitat. El socialista Antoni Diéguez ha considerat les conclusions aprovades “esotèriques” i ha advertit que comprometen el prestigi del Parlament perquè suposen una greu falta de respecte a la veritat i no inclouen ni una condemna a l'actuació de Matas. “No se separen d'allò que els està matant”, ha sentenciat. La portaveu de MÉS, Fina Santiago, també ha defensat que no es pot estar d'acord amb les conclusions imposades pel PP, que segons ella no tenen recorregut. “Vostè senyor Veramendi pot parlar del pont, nosaltres parlarem d'allò realment important”, ha afegit referint-se a les suposades irregularitats comeses en la gestió del PP, que ja s'investiguen judicialment.