OBSERVATORI

Son Espases no s'aclareix, el PP rep

La comissió no serveix per investigar la suposada corrupció en l'adjudicació de l'hospital, però aporta sospites sobre la manera d'actuar dels populars

La comissió d'investigació de Son Espases no serveix per investigar el cas concret que l'ha originat, la suposada manipulació del concurs d'adjudicació de l'obra pública més important feta a Balears. Però sí que serveix per plantejar noves sospites i perquè el ciutadà conegui o recordi detalls i maneres d'actuar d'una època i, de moment, d'un determinat partit, el PP. Per investigar ja hi ha la Justícia.

El principal responsable polític en aquell moment, l'expresident Jaume Matas, no hi ha comparegut al·legant diversos problemes i no està clar que ho acabi fent. I aquest dimecres els dos càrrecs polítics que el seguien a l'escalafó, l'exconsellera de Sanitat Aina Castillo i el director de l'IB-Salut Sergio Beltrán, s'han negat a declarar. Si no obren la boca cap dels tres màxims responsables polítics, que són els que tenen més a explicar, és evident que alguna cosa falla. Es pot arribar a la conclusió que el Parlament no té l'autoritat que té la Justícia. O es pot pensar que aquells que es neguen a contestar tenen alguna cosa a amagar.

El silenci de Castillo i Beltrán contrasta amb les facilitats que ha posat l'extresorer del PP Luis Bárcenas per declarar. Una persona que està en una situació judicial pitjor que ells (li demanen 42 anys de presó) els posa en evidència. Segurament, Bárcenas declara perquè no sap res de Son Espases, mentre que l'exconsellera i l'exdirector de l'IB-Salut –ara gerent de la CAEB– callen perquè saben cosa.

Si bé la comissió no serveix al propòsit que la crea, sí que està servint, almenys de moment, per aportar elements que deixen en mal paper el PP. Els populars, que semblaven tenir escrit el guió de com ha d'acabar aquesta pel·lícula, no estan còmodes darrerament. Primer fou Rodrigo de Santos qui situà l'expresident Gabriel Cañellas en la trama de pressions i interessos al voltant de Son Espases. I aquest dimecres ha estat Bárcenas qui ha posat informació sobre la taula que qüestiona l'actuació del PP en el passat. Bárcenas no ha aclarit res en concret sobre Son Espases, però ha aportat detalls que apunten a un finançament irregular del seu partit, també a Balears amb la compra i reforma de la seva seu.

Bárcenas fa com el presentador d'aquell famós concurs televisiu que llegia la targeteta i abans d'acabar deia “fins aquí puc llegir”. Diu, però no ho diu tot. Admet una comptabilitat en B del PP, però diu que els doblers a Suïssa són seus. Reconeix pagaments d'empresaris al partit, però apunta que eren a canvi de res. Admet que aquests empresaris tenien empreses que feien obra pública, però assenyala que no la feien a canvi de les donacions. Assegura que la seu del PP balear es va pagar amb doblers d'empresaris, però remarca que no eren aportacions finalistes. Apunta que Matas va cobrar sobres en B del partit, però afegeix que era habitual. Revela que les campanyes electorals es pagaven amb aportacions extra, però assegura que ho feia tothom... La seva declaració, llegida entre línies, s'entén perfectament.

El + vist

El + comentat