AIGUA POTABLE
Balears 30/11/2015

Medi Ambient autoritza transvasar aigua de pous de Manacor per millorar la de Portocolom

Connectarà sis pous d'abastiment del terme municipal de Manacor amb la canonada que va al port de Felanitx

Mercè Pinya
2 min
La darrera manifestació per reclamar aigua potable a Portocolom aplegà un milenar de persones. ARA BALEARS

PalmaEl projecte de conducció d'aigua potable i electrificació de pous a Portocolom (Felanitx) té l'autorització de la Comissió Balear de Medi Ambient, que l'ha aprovat per assentiment en el ple d'aquest dilluns dematí. Es tracta de la continuació de la canonada de 7,2 quilòmetres que ja autoritzà el mateix organisme el febrer de 2013 i a la qual la Comissió Insular de Territori del Consell de Mallorca concedí l'interès general pocs mesos després. De fet, les obres de construcció d'aquesta canonada s'han duit a terme els darrers mesos per la carretera de Portocolom.

El projecte, promogut per Edamsa SL, la concessionària del servei, pretén connectar sis pous d'abastiment que estan dins el terme municipal de Manacor amb la canonada que condueix al port de Felanitx “per tal de disposar de recursos suplementaris per al subministrament d'aigua potable en aquest nucli urbà”, segons consta en l'expedient aprovat aquest dilluns matí.

La instal·lació elèctrica suposarà la substitució d'una torre d'electricitat, de la qual partirà una línia subterrània de 170 metres que es connectarà a un centre de transformació que s'ha de construir a 18 metres de la carretera de Felanitx a Portocolom i que serà prefabricat, de formigó, i d'unes dimensions de 6,08 per 2,38 per 3,04 metres i d'una altura de 2,58 metres. Devora cada pou s'hi col·locarà una caseta amb els quadres de comandament i la corresponent motobomba.

Pel que fa a les canonades d'aigua, les obres suposaran la construcció d'una canonada de 200 milimetres de diàmetre i de 848 metres de longitud, que es connectarà amb l'autoritzada el 2013, i de la qual sortiran 6 canonades de 125 mil·límetres i 348 metres. “La conducció anirà soterrada pel camí forestal que discorre per la zona”, diu l'informe de Medi Ambient.

Els terrenys pels quals discorre el projecte estan classificats com a Àrea Rural d'Interès Paisatgístic, Sòl Rústic General i Àrea Natural d'Especial Interès, a més d'una zona d'alt risc d'incendis. A més, travessa diferents trams del torrent del Comellar d'en Gaià. Quant a les possibles afeccions ambientals, “la major part de les rases discorren per camins existents situats dins terreny forestal de pinar amb sotabosc de coscoll, per la qual cosa no s'espera afecció a la vegetació”. De tota manera, a la zona hi ha diverses espècies protegides, com el calàpet, la tortuga mediterrània o la serp de garriga, que s'hauran de traslladar a finques similars, “si es poden enxampar”, en paraules de la tècnica que ha exposat l'informe tècnic positiu amb algunes mesures correctores definides pel servei de Gestió Forestal davant el ple de la Comissió.

El projecte ja havia estat informat favorablement per l'Ajuntament de Felanitx i també té l'autorització de la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern.

El Consistori preveu que Portocolom tingui aigua potable “molt abans de l'estiu”, segons anuncià fa poques setmanes en el darrer fullet informatiu. La mala qualitat de l’aigua de Portocolom i els perjudicis que comporta són un dels grans temes pendents de l’Ajuntament des de fa 20 anys. La població ha dut a terme diverses activitats de protesta, com la manifestació del passat 26 de juliol, en què participaren un milenar de persones.

stats