COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

La investigació de la gestió del PP sobre Son Espases podria acabar sent secreta i la del Pacte, pública

Com que les diligències de la Fiscalia només afecten actuacions dels populars, la comissió parlamentària podria fer-se parcialment a porta tancada

La comissió d'investigació sobre Son Espases que aprovarà el Parlament podria acabar decidint que totes aquelles qüestions relacionades amb la gestió del PP s'acabassin dirimint a porta tancada i que la comissió fos pública, bàsicament, per les compareixences relacionades amb la gestió del Pacte. Malgrat que el PP accepta que la comissió d'investigació sigui pública, l'existència d'una investigació judicial pot condicionar aquesta decisió. I el fet que només s'estigui investigant judicialment la selecció del solar i l'adjudicació de l'hospital, les dues úniques actuacions que va portar a terme el PP, pot acabar provocant que bona part de les compareixences d'excàrrecs populars s'hagin de fer a porta tancada.

Perquè això passàs, però, caldria que abans un jutge en decretàs el secret de sumari. A hores d'ara, només hi ha una investigació de la Fiscalia Anticorrupció, que encara no ha presentat cap querella als jutjats sobre aquest cas. Seria després que es presentàs la querella que se'n podria decretar el secret de sumari. Si això passàs, les declaracions de persones que hagin declarat davant la Fiscalia haurien de ser secretes. Així és almenys com s'ha fet en altres parlaments autonòmics que s'hi han trobat. S'ha de tenir en compte que, a diferència d'altres comissions parlamentàries, en una comissió d'investigació els convocats estan obligats a comparèixer-hi si no volen incórrer en un delicte de desobediència i estan obligats a dir-hi la veritat si no volen afrontar penes de multa i, fins i tot, de presó.

En qualsevol cas, en la comissió que planteja el PP la investigació sobre la seva pròpia gestió és una mínima part del seu àmbit d'anàlisi, tot i ser l'única que està sota la lupa de la Fiscalia Anticorrupció. L'escrit presentat pels populars no fa referència a la investigació judicial en la seva exposició de motius. El PP justifica la seva petició de crear una comissió d'investigació per la "repercussió mediàtica i social que ha tingut la construcció del nou hospital de Son Espases" i la resta d'actuacions posteriors, totes fetes en temps del Pacte, però no diu ni una paraula de la tria del solar i de l'adjudicació de les obres, que corresponen als temps del PP i que són les que investiga la Fiscalia. Només esmenta la selecció del terreny i l'adjudicació de les obres quan fixa l'àmbit d'actuació de la comissió, però després afegeix un llarg llistat d'actuacions duites a terme pel Pacte que no són investigades per la Fiscalia: "La construcció i desenvolupament de les obres, el modificat i complementaris relacionats amb aquesta infraestructura hospitalària, la dotació d'equipaments, la posada en marxa, els accessos viaris i les modificacions viàries relacionades amb aquest hospital i tots els convenis i contractes relacionats amb la construcció, dotació i posada en funcionament de l'hospital de referència de Son Espases".

De les quatre peticions de comissió d'investigació de Son Espases que s'han registrat al Parlament només una tirarà endavant, la del PP. La de MÉS ja fou rebutjada dimarts en el ple amb els vots en contra del PP, després que el PSIB es negàs a ampliar l'objecte d'investigació perquè afectàs l'actuació del Pacte. Les dues peticions que ha registrat el PSIB aquest dimecres, una similar a la que va presentar MÉS i una altra per analitzar les obres públiques fetes des de 2003 que hagin tingut sobrecost i siguin sospitoses de corrupció, també seran rebutjades pel PP. I, per tant, només es crearà la comissió d'investigació que aquest dimecres han demanat els populars.

El + vist

El + comentat