Balears 20/03/2015

El Govern incentivarà la tala de pins per a biomassa

Aprova el primer pla forestal de Balears, amb una dotació de 185 milions fins a 2020 que no estan completament garantits

Q. Torres
2 min
La portaveu del Govern, Núria Riera, ha comparegut acompanyada del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company. / CAIB

PalmaEl Govern ha aprovat aquest divendres el Pla Forestal i Balears deixarà de ser la única comunitat que no el tenia. El pla, segons ha explicat el conseller d’Agricultura Biel Company, vincula la gestió dels boscos a la rendibilitat econòmica per fer-la viable.

I, en aquest sentit, preveu incentius per afavorir tales forestals, sobretot de pins, amb l’objectiu que es pugui destinar la fusta a biomassa i així generar energia. El Pla té una dotació de 185 milions fins a l’any 2020 que no estan del tot garantits.

Company ha defensat una “gestió activa” dels boscos de les Illes enlloc de la gestió “passiva” que, segons ell, s’ha fet durant els darrers 40 anys, un període en el qual s’ha incrementat la superfície forestal fins arribar a les 220.786 hectàrees actuals, el 44% de la superfície balear, i s’ha gairebé duplicat el número d’arbres existents, passant dels 34 milions que hi havia l’any 1971 als 67 milions de 2012.

“Enlloc de gestionar s’ha abandonat”, ha insistit el responsable, que ha atribuït aquest abandonament a la desaparició d’una rendibilitat econòmica dels boscos per part dels pagesos, que si que tenien fa molts anys quan se n’aprofitava la llenya; però també l’ha atribuït a polítiques, segons ell, equivocades i a la generació d’una imatge negativa de la tala.

El conseller ha tornat a defensar que protegir no ha de significar prohibir perquè prohibir obliga a abandonar quan el que cal és gestionar. En aquest sentit ha criticat que cada vegada que es permeten tales surtin “els de sempre” (referint-se als ecologistes) a “queixar-se” generant una imatge negativa d’una activitat necessària per mantenir el bosc i protegir-lo d’incendis. I ha advertit que amb boscos mal gestionats és més possible que hi hagi més incendis i més mals de controlar.

Amb aquest argumentari ha presentat un pla que preveu una dotació de 185 milions fins l’any 2020, amb fons propis, estatals i de la Unió Europea, que no estan completament garantits. Els doblers serviran per fer actuacions concretes als boscos, però també per incentivar els propietaris amb l’objectiu de fer rentable que facin net les zones forestals per destinar la fusta a biomassa. Company ha aclarit que a Balears hi ha zones que són rentables per aquesta activitat per una qüestió d’accessibilitat, però no són totes, i ara del que es tracta és de compensar als propietaris per a que també sigui rentable l’extracció de biomassa d’altres punts, com la Serra de Tramuntana, on pot ser més interessant que es faci aquesta feina per millorar-ne la conservació.

El conseller ha defensat que ja s’ha fet normativa, per exemple, a través de la Llei agrària per afavorir aquesta activitat, facilitant que es puguin tallar pins i permetent la instal·lació de naus desmuntables on es pugui emmagatzemar la fusta. Ara, a més, s’incentivarà econòmicament l’extracció allà on no sigui del tot rendible. El responsable, que ha parlat en diversos moment d’economia “verda”, ha defensat la generació d’energia amb biomassa davant altres energies renovables com la solar o l’eòlica perquè la primera obliga a contractar mà d’obra per a la tala dels pins, l’extracció, el transport i la transformació, que s’ha de fer obligatòriament aquí, “generant una economia local molt interessat”, ha dit. Company s’ha mostrat “segur” que es generaran llocs de feina, però no ha volgut aventurar quants.

stats