Mèdia 13/02/2012

'The Sun' parla d'una "caça de bruixes" després de la detenció de cinc periodistes a Londres

L'editor associat del diari i exeditor polític, Trevor Kavanagh, diu que pagar les fonts per aconseguir informació ha estat "un procediment normal des que els diaris existeixen"

Acn
2 min

LondresLa detenció, aquest cap de setmana, de cinc periodistes del diari 'The Sun' forma part d'una "caça de bruixes" contra el periodisme i la llibertat de premsa, segons l'editor associat del diari i exresponsable de la secció de política, Trevor Kavanagh. En un article publicat aquest dilluns, Kavanagh critica que els reporters siguin tractats com una "banda de criminals" per, segons diu, "actuar com a periodistes, destapant històries que marquen la nostra vida, sovint amb l'obstrucció dels que prefereixen operar a porta tancada". Els cinc detinguts, que ja estan en llibertat sota fiança, són investigats per suposats pagaments il·legals a la policia i altres organitzacions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons Trevor Kavanagh és "un procediment normal" l'intercanvi de diners entre periodistes i fonts d'informació per poder aconseguir destapar un escàndol. "Les notícies a vegades requereixen filtracions. A vegades els diners canvien de mans. Això ha estat un procediment normal des que els diaris existeixen, aquí i a l'estranger", defensa Kavanagh a 'The Sun'. I afegeix: "No hi ha res de vergonyós en el fet de fer-ho. I, pel que sabem fins ara, res d'il·legal".

L'editor associat del diari diu que ningú "se sorprèn" que el Regne Unit "hagi caigut nou posicions, fins a la 28a" en la taula de països amb la millor llibertat d'expressió, "per darrere d'estats de l'antic bloc soviètic com Polònia, Estònia o Eslovàquia". Kavanagh defensa els periodistes arrestats i diu que la policia està dedicant més esforços a les investigacions sobre les pràctiques de la premsa que els que va dedicar a l'atemptat de l'avió de Pan Am a Lockerbie, Escòcia.

Debat mediàtic

La premsa del Regne Unit viu en un debat intens sobre el seu funcionament arran de l'escàndol del setmanari del magnat Rupert Murdoch, el 'News of the World', que va punxar de forma il·legal el telèfon de centenars de personalitats públiques per aconseguir exclusives i va haver de tancar l'estiu passat. Ara, les investigacions afecten un altre dels mitjans de 'News Corporation', 'The Sun', el diari britànic més popular.

La policia ha detingut l'editor adjunt del diari, Geoff Webster, l'editor de fotografia, John Edwards, el cap de reporters, John Kay, el cap de corresponsals, Nick Parker, i el reporter John Sturgis. Tots ells estan en llibertat sota fiança, investigats per corrupció i per conspirar per aconseguir una conducta inapropiada de membres de les institucions públiques. Els periodistes van ser detinguts juntament amb un oficial de la policia de Surrey, un militar i un treballador del ministeri de Defensa. En els seus casos, les investigacions se centren a determinar si hi va haver una mala conducta en l'exercici dels seus càrrecs.

stats