CONFLICTE COMPETENCIAL

La Llei agrària és la quinzena norma de Bauzá qüestionada per Madrid

El govern de l'Estat posa emperons a un article i obliga a resoldre el conflicte per evitar que s'arribi al Tribunal Constitucional

La Llei agrària, una normativa impulsada pel Govern i consensuada amb el sector, que cerca facilitar instruments a propietaris i pagesos perquè puguin viure del camp, s'ha convertit en la norma número 15 aprovada aquesta legislatura per la majoria absoluta de José Ramón Bauzá que rep un advertiment d'inconstitucionalitat per part del govern de l'Estat. El Butlletí Oficial de la Comunitat (BOIB) ha publicat avui que s'ha iniciat el procediment per evitar que l'Estat dugui al Tribunal Constitucional aquesta norma, aprovada pel Parlament el desembre passat.

Amb aquesta llei ja són 15 les normes autonòmiques impulsades per l’Executiu de José Ramón Bauzá que han fet saltar Madrid. Fins ara, però, cap dels advertiments anteriors han acabat amb un recurs d’inconstitucionalitat, sinó amb el compromís dels responsables balears d’eliminar o de modificar aquells articles de la normativa autonòmica que trepitgen competències estatals, que poden originar malentesos o que escapen del marc constitucional.

Abans de dur una llei autonòmica al TC, quan el govern de l’Estat detecta possibles articles inconstitucionals convoca una comissió bilateral per resoldre les discrepàncies. Això és el que ha fet ara pels dubtes que li genera un article de la Llei agrària. L’article en qüestió no és cap dels que va aixecar polèmica a Balears durant la tramitació de la llei, quan l'oposició va denunciar que, darrere dels instruments que faciliten construccions o activitats complementàries en les explotacions agràries, hi havia un interès urbanitzador.

No és res d'això el que provoca els recels de Madrid, sinó un article, el 124, que regula el subministrament a les institucions públiques de productes agraris de les Illes. L'article diu que “les administracions públiques de les Illes Balears i la seva administració instrumental han d’elaborar els plecs de clàusules administratives per a la contractació de subministraments de productes agraris i agroalimentaris valorant la qualitat diferenciada i els efectes positius mediambientals de la producció agrària local”.

El BOIB publica un acord de la Comissió Bilateral de Cooperació entre l'Administració general de l'Estat i l'Administració autonòmica per tal d'iniciar negociacions amb l'objectiu de resoldre les discrepàncies al voltant de l'article 124. També s'acorda la creació d'un grup de treball amb aquest objectiu i que se n'informi el Tribunal Constitucional. L'acord està signat del 23 de febrer.

Aquesta situació ja s'ha produït durant el Govern de José Ramón Bauzá en 14 ocasions anteriors. Ha passat amb la llei Company (de mesures urgents per a l'ordenació urbanística sostenible), amb la Llei de turisme, amb la de mesures tributàries per a la reducció del dèficit, amb la de mobilitat intraadministrativa, amb la de coordinació de policies locals, amb la de caça, amb la d'activitats, amb la de pesca, amb la dels pressuposts de 2014, amb la de transports terrestres, amb la de consumidor, amb la del joc, amb la de mines i amb la de comerç.

En tots els casos anteriors, les reunions de la comissió bilateral han evitat que les lleis acabassin impugnades al Constitucional. En la major part dels casos, les reunions han acabat amb compromisos del Govern balear per modificar o derogar articles polèmics o per dotar-los d’una nova interpretació.

El + vist

El + comentat