COMPTES PÚBLICS

El Consell de Mallorca aprova el pressupost sense l'oposició d'El Pi

L'esquerra destaca la despesa social i no accepta cap proposta del PP, que critica la despesa en personal i estudis

El Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous els seus pressuposts, que destinen més doblers que mai a polítiques socials, i ho ha fet amb el suport de les forces del Pacte i el vot en contra del PP i de Ciutadans. El Pi s'hi ha abstingut després que s'hagin acceptat diverses esmenes d'aquest grup que suposaran incrementar amb 900.000 euros partides destinades a donar suport als ajuntaments. El Pacte no ha acceptat ni una esmena del PP. En una situació insòlita en un partit de l'oposició, Ciutadans no havia presentat cap esmena parcial.

Els comptes públics del Consell s'incrementen un 8,1%, fins a arribar als 376,7 milions d'euros, 160 milions dels quals seran despesa social. El conseller insular d'Hisenda, Cosme Bonet, ha destacat el contingut social dels pressuposts i ha recalcat que suposaran més inversió i major suport als ajuntaments. El socialista els ha considerat uns comptes “de transició” que “marcaran el rumb” d'un nou Consell que vol ser “fort, present, dinàmic i amb competències”.

El PP i Ciutadans han vist com eren rebutjades les seves esmenes a la totalitat dels comptes públics, mentre que El Pi l'ha retirat. Els populars han criticat que els pressuposts del Consell prioritzen la incorporació d'alts càrrecs, els estudis tècnics i les contractacions externes, en comptes de prioritzar les polítiques socials.

El portaveu del PP, Mauricio Rovira, ha retret al president i als seus consellers el criteri “equivocat” de les inversions i ha retret que el projecte amb més inversió sigui la reforma de la Misericòrdia com a centre administratiu, un projecte que segons ell “no respon a les necessitats dels ciutadans”. La portaveu de Ciutadans, Catalina Serra, s'ha centrat a criticar el pressupost destinat a normalització del català quan, segons ella, a Mallorca es parla mallorquí. Aquest grup ha estat l'únic de l'oposició que no ha presentat esmenes parcials.

El Pi ha optat per l'abstenció després que l'equip de govern li hagi acceptat sis esmenes que afavoreixen els ajuntaments. S'incrementa amb 200.000 euros la dotació per rehabilitar el monestir de Bellpuig, a Artà. Es crea una partida de 150.000 euros per a ajudes als ajuntaments per crear oficines municipals d'informació turística. S'augmenta amb 40.000 euros la dotació a la Institució Antoni Maria Alcover, de Manacor. I s'augmenta amb 500.000 euros el pla especial per als ajuntaments menors de 20.000 habitants. Finalment, s'ha acceptat una esmena a la Memòria del Departament de Participació Ciutadana per suprimir la referència a la realització d'una consulta ciutadana per decidir la data de la Diada de Mallorca. El conseller insular d'El Pi, Antoni Amengual, ha recordat que el ple havia acordat que fos una comissió d'experts qui prengués la decisió.

 

El + vist

El + comentat