GESTIÓ DE RESIDUS
Portada 12/03/2015

Mallorca rebrà en dos mesos fins a 11.900 tones de fems de Menorca

L'operació, que es considera d'emergència, resol l'acumulació de residus a l'illa mentre se solucionen les deficiències de l'abocador del Milà

Q. Torres
2 min
Abocador d'Es Milà, a Menorca / ARXIU

PalmaNo només arriben de l'estranger, ara també ho faran des de Menorca. El Consell de Mallorca ha atès aquest dijous la petició d'emergència feta pel Consell de Menorca i ha autoritzat aquesta institució perquè dugui a cremar a Son Reus els residus que s'acumulen ara a la planta del Milà, després que es detectassin problemes greus en aquest abocador. L'autorització és per dos mesos i permet l'arribada de fins a 11.900 tones de residus.

A diferència dels que arriben de l'estranger, els de Menorca no són considerats com a combustible sòlid recuperat, que és el nom tècnic amb què el Consell de Mallorca anomena aquest tipus de residus ja tractats. Tot i que, segons el Consell, també es podrien considerar així els residus menorquins perquè han passat per un procés de triatge, el cas és que no es demanarà l'homologació als codis internacionals per evitar que s'allargui la tramitació, que es considera urgent, per solucionar el greu problema que té ara Menorca, que necessita eliminar els fems acumulats i traslladar també els que es generin mentre es resol el problema de filtracions detectat a les instal·lacions menorquines.

Tot i que feia mesos que s'apuntava la possibilitat de traslladar els fems a Mallorca, el Consell menorquí no va demanar oficialment fins dimecres al de Mallorca l'autorització per portar a terme l'operació. I aquest dijous, en el ple del Consell de Mallorca, s'ha aprovat per urgència amb els vots a favor del PP i l'abstenció de PSIB i MÉS. L'oposició s'ha queixat de la precipitació amb què s'ha adoptat l'acord quan feia temps que es deia que s'acabarien traslladant a Mallorca els fems de l'illa veïna.

Les condicions que ha fixat Mallorca per donar el sí obliguen el Consorci de Residus de Menorca a fer-se càrrec del transport, en vaixell i en camió, dels residus fins a la planta incineradora de Son Reus i a traslladar els fems en forma d'ecobales, és a dir embalats. El cost que haurà de pagar Menorca per incinerar és de 131 euros per tona, el mateix que paguen els ciutadans de Mallorca pels residus urbans que generen i quatre vegades més que el que paguen ara els ajuntaments de Menorca. Inicialment, a Menorca s'assenyalava que l'operació duraria uns tres mesos i tindria un cost de 300.000 euros.

Aquestes 11.900 tones de fems de Mallorca s'han de sumar a les 20.000 tones de residus ja tractats (combustible sòlid recuperat, li diuen tècnicament), malgrat que les autoritzacions que s'han fet han de suposar l'arribada de 150.000 tones d'aquest material des d'Irlanda del Nord (d'aquest punt n'han d'arribar 90.000), de Sabadell (es preveia que n'arribassin 20.000 tones), de Molins de Rei (se'n preveien 2.600) i d'Itàlia (24.000 tones), des d'on han començat a arribar a finals del mes de febrer.

El Consell de Mallorca justifica la importació de residus com un element més per no haver d'incrementar la tarifa que paguen els ciutadans per la gestió de residus sòlids urbans, que s'ha tornat a congelar i es manté en els 131,34 euros per tona –s'hi ha d'afegir el 10% d'IVA–, i donar rendiment a la incineradora, que té capacitat per cremar 700.000 tones de residus i només n'entra 400.000 a l'any. L'oposició rebutja la importació de fems i troba insignificant el pes d'aquesta política en la tarifa que paguen els ciutadans. A més, denuncia que la gestió de residus que porta a terme l'equip del PP està generant un dèficit tarifari que arribarà als 40 milions d'euros.

stats