PLE DEL CONSELL

Ni fems europeus ni tampoc de Menorca i d'Eivissa

El Consell de Mallorca posa fi a la importació de residus i deixa clar que no cerca incinerar els de la resta d'illes

Ni fems europeus ni tampoc de Menorca i d'Eivissa. El ple del Consell de Mallorca ha revocat aquest dijous de manera definitiva els contractes per importar residus de fora i, amb el vaixell que arribarà el 30 de novembre, s'acabarà de manera definitiva la política impulsada pel PP el mandat passat. Però, a més, l'actual responsable de residus, Sandra Espeja, ha deixat clar que la institució no cercarà compensar-ho ara amb l'entrada de residus de Menorca i d'Eivissa per ser incinerats a Son Reus; rectifica així la posició apuntada a l'inici del mandat pel president insular Miquel Ensenyat.

“No volem incinerar més, tampoc de Menorca i d'Eivissa”, ha advertit Espeja en el ple. La consellera ha recordat que la gestió dels residus és competència dels consells i, per tant, són les altres institucions les que haurien de demanar al Consell de Mallorca que assumís la incineració dels seus residus i no ho han fet. Espeja ha recalcat que el Consell no té intenció d'incinerar recursos de les altres illes, més enllà de situacions d'emergència i per solidaritat, com ja va passar enguany amb Menorca. “La incineració anirà a manco” perquè “no anam en aquesta línia (d'incinerar), sinó en la de fomentar la reducció, la reutilització i el reciclatge”, ha sentenciat la responsable, qui ha retret a la seva antecessora, la popular Cati Soler, que “el resultat de la seva política ha estat convertir Mallorca en el femer d'Europa”.

Les manifestacions de la consellera de Podem s'han produït en el debat que ha tingut lloc en el ple del Consell, que ha acabat aprovant la revocació definitiva de les operacions d'importació de residus que quedaven pendents. El punt s'ha aprovat amb el suport de tots els grups, també de Ciutadans, i l'únic vot en contra del PP. La revocació, segons l'equip de govern, no implicarà indemnitzacions, i si hi hagués reclamacions les assumiria la concessionària, TIRME, i no les podria fer repercutir en la tarifa dels fems. La decisió suposarà que el darrer vaixell amb fems de fora arribi dia 30 d'aquest mes i, d'aquesta manera, s'evitarà que vinguin 120.000 tones de residus: 20.000 de les 50.000 autoritzades de Giuliano i Tuffino, a Itàlia, i d'Irlanda del Nord, i 100.000 més que havien de venir de Roma i que encara no tenien permís del Govern.

Espeja ha justificat la decisió per deixar de ser el “femer d'Europa”, ha insistit que la tarifa dels fems de l'any vinent queda congelada i ha anunciat que farà feina per no incrementar-la el 2017. La consellera ha apuntat que es negociarà perquè la tarifa no estigui tan vinculada a les tones de residus que entren, sinó al cost de tractament. “La tarifa està feta perquè pugi passi el que passi”, s'ha queixat la responsable de Podem. “Aquest contracte no ens agrada”, hi ha insistit. I ha recordat que es va firmar un contracte “tancat” de 50 anys i que és vigent fins al 2041.

L'anterior responsable de residus, la consellera del PP Cati Soler, ha estat l'única que ha criticat la decisió de revocar les operacions pendents i la gestió que s'està fent dels residus i que, segons ella, es caracteritza per “l'obscurantisme”. Ha advertit a Espeja que si es pot congelar la tarifa dels fems de l'any vinent és “gràcies a la importació de combustible”, l'eufemisme amb què anomena els residus. Soler ha evitat defensar la importació de residus i s'ha centrat a retreure a la consellera que dugués la mateixa camiseta que la portaveu de la plataforma No volem ser el femer d'Europa i també portaveu del GOB, Margalida Ramis, que havia intervingut en el ple. Ha demanat insistentment a Espeja si creia, com havia dit Ramis, que el contracte amb TIRME era “pervers”, la incineració era “tòxica” i el negoci dels residus era “brut”.

El + vist

El + comentat