Les quatre illes ja són d'esquerres

Amb el de Mallorca i Menorca ja s'han constituït els quatre consells insulars, que quedaran aquesta legislatura en mans de forces progressistes

Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera ja tenen els seus nous governs insulars. Les quatre illes queden en mans de l'esquerra després de que les urnes donassin el passat 24 de maig la majoria dels Consells a les forces progressistes. Avui s'han constituït les dues darreres, Mallorca i Menorca, on han pres possessió com a presidents de la institució els ecosobiranistes Miquel Ensenyat i Maite Salord, respectivament.

Ahir ja ho va fer el socialista Vicent Torres, que serà els pròxims quatre anys president del Consell d'Eivissa després d'haver arribat a un acord de govern amb Podem-Guanyem, que s'integrarà al govern insular. Abans, quan es constituïren els ajuntaments, ja ho va fer Jaume Ferrer com a president del Consell de Formentera.

En cap de les quatre illes s'ha reproduït la mateixa fórmula per governar i tampoc en cap dels quatre casos coincideix amb la fórmula amb la que l'esquerra governarà la comunitat autònoma. En gran mesura es deu al paper que ha jugat Podem -Podem-Guanyem en el cas d'Eivissa- en les negociacions al Consell Insular. Si al Govern autonòmic la formació liderada a l'estat per Pablo Iglesias no ha volgut entrar al govern, per moments amb l'argument de no estar a una institució presidida pel PSOE, serà present als governs insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa.

A Mallorca pels 15 consellers que sumaren els partits de centre-dreta -PP, Pi i Ciutadans- les tres forces d'esquerra en sumaren 18: 7 el PSIB, 6 MÉS i 5 Podem. Per l'acord era necessari el suport de les tres formacions.Tot i que el candidat de Podem al Consell de Mallorca, Jesús Jurado, en cap moment va vetar un govern insular presidit pel socialista Francesc Miralles, des del principi es dóna per fet que aquesta institució seria pel candidat de MÉS, Miquel Ensenyat. Finalment així estat i l'exbatle d'Esporles presidirà un govern tripartit on estaran integrades les tres formacions. En la seva presa de possessió, el nou president, que ha tingut en contra els 10 vots del PP i els 2 de Ciutadans i ha comptat amb l'abstenció dels 3 del PI, ha promès treballar per una Mallorca "millor, més lliure, més sostenible, més solidària i més democràtica".

A Menorca pels 5 consellers insular del Partit Popular, l'esquerra en sumà 8. Per primera vegada es produïa un empat entre PSOE i MÉS per Menorca, que en sumaren 3 cada un. Per darrere quedava Podem amb 2 consellers. Amb aquesta correlació, si PSOE i MÉS no arribaven a un enteniment o una de les dues forces es comprometia a donar suport a la investidura de l'altre, el PP continuaria presidint. Tot i que la negociació ha estat accidentada per la negativa tant de PSOE com de MÉS ha cedir la presidència, en tot moment s'ha tengut clar que hi hauria govern d'esquerres. La candidata ecosobiranista, Maite Salord, apostava per un govern tripartit i amb la condició de Podem de no entrar en un govern presidit pel PSOE, la única fórmula era que els ecosobiranistes presidissin Menorca. No obstant això, el PSOE es negà a entrar a un govern on la seva candidata, Susana Mora no presidís i es plantejà donar suport a MÉS però quedant fora. Finalment, hi haurà govern tripartit amb una presidència rotatòria de Salord i Mora.

Com a Mallorca i Menorca, en el cas d' Eivissa des del primer moment es va tenir clar que el PP no seguiria al front de la institució i així ho assumí el popular Vicent Serra. En una negociació amb també els seus daltabaixos, i malgrat que tot feia pensar que el socialista Vicent Torres seria president amb el suport de Podem-Guanyem però sense entrar a l'equip de govern, finalment la formació de Viviana de Sans entrarà a governar amb el PSIB. A la seva presa de possessió ahir Torres es va comprometre a encapçalar el “requeriment” de les urnes perquè hi hagi “un canvi profund del model d’illa”.

A Formentera, la majoria absoluta de Gent per Formentera, que sumà 9 dels 17 consellers insulars, permet a una força progressista tornar a governar l'illa sense passar per cap negociació. Jaume Ferrer en serà el seu president.

El + vist

El + comentat