SERVEIS PÚBLICS

Rescatar el túnel de Sóller costaria 30 milions a set anys d'acabar la concessió

El Consell es compromet a que sigui gratuït el pas quan el Coll no sigui transitable

Rescatar ara el peatge del túnel de Sóller costaria entre 28 i 30 milions d'euros, quan només queden set anys per a que s'esgoti la concessió. Així ho ha avançat aquest dijous en el ple del Consell de Mallorca el conseller insular d'Obres Públiques, Mauricio Rovira. Ho ha fet durant el debat d'una iniciativa de MÉS, que s'ha aprovat per unanimitat, per establir mesures que garanteixin la gratuïtat del pas pel túnel de Sóller quan el coll de Sóller no sigui transitable.

La moció aprovada fixa que s'haurà de garantir la gratuïtat quan el Coll no sigui transitable, “qualsevol que en sigui la causa d'aquesta circumstància”. Malgrat això, el responsable de les carreteres del Consell ha advertit que, per fer possible aquesta iniciativa, caldrà que es revisi el contracte de concessió i ja ha avançat que el Consell està disposat a assumir que no es pagui el peatge si el Coll està tallat per causes sobrevingudes o per una emergència, provocada per una nevada o unes obres, per exemple, però no podrà assumir que sigui per una actuació lúdic-esportiva, com una cursa automobilística perquè, segons ha explicat, si això costa doblers a la institució aquesta acabarà per no autoritzar proves esportives.

Rovira també ha advertit, basant-se en un informe encarregat als tècnics de la casa, que s'haurà de tenir en compte, si es revisa la concessió, que hi ha ciutadans de la vall que gaudeixen d'un descompte en el peatge i que reben una subvenció del Govern, per evitar que el Consell hagi de pagar a la concessionària per unes situacions que ja costen doblers públics.

La iniciativa de MÉS, defensada per la consellera Magdalena Palou, s'ha presentat com a conseqüència de la situació que es va generar durant la forta nevada que caigué la primera setmana de febre a la Serra de Tramuntana i que va obligar a tallar al trànsit dos dies el port de Sóller. Durant aquests dos dies, l'altra via de comunicació de la Vall amb la resta de Mallorca, el túnel de Sóller, es va mantenir de pagament. La moció aprovada demana que en situacions extraordinàries que obliguin a tallar el Coll de Sóller, com una nevada, el túnel sigui gratuït. Però també planteja que sigui així en cas que es talli el Coll per una prova esportiva, un fet que l'equip de govern del Consell no accepta.