MEDI AMBIENT

El Consell inicia la modificació de la llei que permet importar residus

El govern de Mallorca aprovarà aquest dimecres el canvi que posarà fi a la polèmica mesura

El Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits per modificar la llei autonòmica que permet la importació de residus provinents de la Unió Europea per ser tractats a Son Reus. La consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja (Podem), ha enviat ja el redactat per eliminar el polèmic article que permet aquestes operacions i el consell executiu d'aquest dimecres té previst aprovar-lo perquè pugui iniciar el recorregut parlamentari. L'objectiu és que es visualitzi de bon principi que les mesures acordades per les forces progressistes es comencen a aplicar.

La proposta que aprovarà el Consell de Mallorca suposarà eliminar l'article 19 de la Llei 13/2012, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries. Aquest article, que es va introduir a través d'una esmena del PP i que només fou avalat per la majoria absoluta que tenia aquest grup la legislatura passada, era el que permetia el tractament de determinats residus de fora de les Illes a la planta de Mallorca.

Concretament, l'article que ara serà eliminat estableix que "el trasllat de combustible derivat de residus (codis LER 19.12.10 i 19.12.12) provinents de fora de les Illes Balears i dins l'àmbit de la Unió Europea, per ser tractats en plantes o instal·lacions de gestió pública previstes en el Pla director sectorial per a la gestió de residus urbans de l'illa de Mallorca, només es pot fer amb l'autorització de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb el que estableixen els articles 12.4 d) i 25 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats". També fixa que "el tractament ha de dur-lo a terme el servei públic insular, amb la conformitat prèvia del seu titular" i que "els ingressos derivats d'aquest tractament han de ser íntegrament aplicats al finançament del preu general que han de satisfer els usuaris del servei públic".

L'eliminació d'aquest punt, que haurà de ser aprovat pel Parlament on l'esquerra té ara majoria absoluta, provocarà la modificació del Pla de residus per retornar al redactat anterior. Es complirà així un dels acords assolits pels progressistes en el pacte signat per formar una nova majoria al Consell de Mallorca. I es farà enrere la polèmica mesura que va prendre l'equip de govern insular del PP durant el mandat passat, concretament a partir de l'any 2012, per autoritzar la importació de milers de tones de residus provinents de diversos punts de l'Estat i d'Europa amb l'objectiu de rendibilitzar empresarialment la inversió en una incineradora amb capacitat per a 700.000 tones de residus anuals i que només en tracta 400.000. Sense la mesura, segons els responsables del PP de l'anterior Consell, s'hauria incrementat la taxa que paguen els ciutadans pels residus, que en els darrers anys s'ha mantingut congelada.

El + vist

El + comentat