TEMA DEL DIA

El Consell no sap si podrà impedir la importació de residus ja autoritzats

Retira de l'ordre del dia del ple la petició al Govern per modificar la llei que ho permet i ara preveu prendre la decisió al setembre

El Consell de Mallorca no sap encara si podrà impedir la importació de residus de fora de Mallorca que tenen autorització donada. De moment, només es pot comprometre a no donar més autoritzacions. La institució, en contra del que es preveia, no ha aprovat aquest dijous la petició al Govern balear perquè modifiqui la llei per impedir la importació de residus, ara aturada per l'estiu. La consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja (Podem), ha retirat aquest punt de l'ordre del dia del ple i s'ha deixat la qüestió sobre la taula al·legant que la petició no tenia efectes immediats, sinó que pretenia deixar clara la intenció del nou equip des del primer moment. La consellera ha justificat també que El Pi havia manifestat la intenció de participar en un acord més ampli que ara se cercarà.

El Pi, que també està en contra de la importació de residus per ser incinerats a Son Reus, havia presentat al ple del Consell una moció més contundent que la de l'equip de govern, perquè comprometia a la mateixa institució. Després que la consellera anunciàs que la seva proposta no es votaria ara, el portaveu d'El Pi Antoni Pastor també ha retirat la seva. La intenció de l'equip de govern és ara arribar a un acord amb El Pi i dur una proposta conjunta al proper ple de setembre.

La consellera ha anunciat que la setmana vinent es reunirà amb els responsables de Tirme, l'empresa concessionària de la gestió dels residus urbans, i s'analitzaran els efectes que pot tenir la decisió d'aturar la importació de residus, sobretot quan hi ha tres autoritzacions vigents per dur aquest combustible sòlid recuperat (aquest és el nom tècnic) des d'Irlanda del Nord, Itàlia i Catalunya que no caduquen fins al gener de l'any vinent. De moment, allò que té clar l'equip de govern és que no s'atorgaran noves autoritzacions, però no sap si podrà derogar les autoritzacions vigents atorgades per l'anterior equip del PP.

Precisament l'anterior consellera de Medi Ambient, Catalina Soler (PP), ha estat molt crítica amb la gestió portada a terme fins ara pels nous responsables. Els ha acusat de parlar molt i no fer res, els ha acusat de mantenir una posició irresponsable quan defensen que Mallorca no ha de ser el “femer d'Europa”, i ha augurat que amb l'esquerra al govern del Consell continuaran arribant residus d'Europa i de Menorca perquè no podran afrontar les indemnitzacions que els reclamaran.

El + vist

El + comentat