TEMA DEL DIA

El PP situa dos dels seus dirigents a sou del Consell de Mallorca

La institució disposarà de 26 assessors, repartits entre govern i grups polítics, que costaran tres milions els propers quatre anys

El PP balear, desallotjat del poder en gairebé totes les institucions importants de les Illes, intenta fer malabarismes per poder disposar d'alliberats. Ara acaba de situar dos dels seus dirigents com a assistents del grup de consellers del PP al Consell de Mallorca. Es tracta de l'exbatle de Montuïri Biel Matas, coordinador general executiu dels populars de les Illes, i de l'exbatle de Deià Jaume Crespí, vicesecretari d'organització del partit. Matas cobrarà 22.852 euros a l'any en 14 pagues i Crespí, 27.621 euros anuals.

Matas i Crespí eren dels pocs dirigents del PP balear que havien quedat sense sou públic. El primer va deixar de ser assistent del senador autonòmic quan l'expresident José Ramón Bauzá va passar a ser senador i el segon era conseller insular però no va repetir a llistes. Altres dirigents de la formació tenen càrrecs públics i també n'hi ha dos que cobraran com a assessors del grup del PP al Parlament: el gerent del partit, Lorenzo García, i la secretària executiva d'estudis, Margalida Ginard.

Ara els exbatles de Montuïri i de Deià apareixen a la llista de personal eventual que ha nomenat el Consell de Mallorca. Són dos dels sis assessors que tindrà el PP a la institució insular. En total, la institució disposarà de 26 assessors (personal eventual), nou dels quals són per a l'equip de govern (bàsicament són assessors de premsa) i 17 són per als diferents grups polítics. Els 26 assessors costaran cada any 745.000 euros, 2,98 milions els quatre anys.

El PP és, dels grups polítics, el que més assessors tindrà al Consell. El segueixen Podem i MÉS, amb tres, el PSIB i Ciutadans, amb dos cada un, i El Pi amb un. Una part d'aquests assessors són militants de les formacions respectives que havien anat a llistes. MÉS, per exemple, situa com a assistent del seu grup Bàrbara Sastre, la secretària que té al partit, i Pep Valero, que va integrar la llista a Marratxí.

Pel que fa als nou assessors de l'equip de govern, n'hi ha tres a proposta de cada grup (MÉS, PSIB i Podem). L'assessora que més cobra és la cap de Programes de Presidència, Catalina Socies (49.000 euros a l'any), seguida del cap de Comunicació, Eduardo Zúñiga (42.000 euros), i del cap de Programes de Vicepresidència, Bartomeu Aguilar (42.000 euros). Els tres responsables d'àrea de comunicació cobren 40.000 euros cada un i han estat nomenats també a proposta de cada un dels partits. Finalment, hi ha tres assessors més que cobren 25.000 euros cada un a l'any. El Consell no ha fet públic el currículum dels seus assessors, a diferència del Govern, que va començar a penjar-los aquest dimecres a la seva web.

El + vist

El + comentat